Feb 4, 2023, 20:11

George Maior s-a întors. Tot pentru funcția de premier. La ce porți bate

George Maior, condus de Bogdan Aurescu spre biroul lui Klaus Iohannis

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a venit din nou în țară, în contextul în care în această perioadă se discută foarte intens în culisele Puterii despre cine va fi premier după alegerile din toamnă. Numele lui Maior a fost vehiculat pentru preluarea Executivului chiar înainte ca Victor Ponta să fie desemnat premier, apoi din nou, după scandalul Colectiv, iar în luna iunie a  acestui an, el a mai încercat o dată să își facă lobby în fața Președintelui Iohannis, după cum a relatat la vremea respectivă BreakingNews24.

Surse din conducerea PSD au declarat pentru BreakingNews24 că Maior a avut în 1 iunie o întâlnire cu Liviu Dragnea, preşedintele PSD, în speranţa că aceasta îl va lua în calcul pentru a-l propune la toamnă pentru funcţia de premier din partea social-democraţilor.

În 3 iunie, Maior a fost şi la Palatul Cotroceni, profitând de participarea la o conferinţă de securitate, de la care s-a retras imediat după plecarea lui Klaus Iohannis, pentru a merge la o întrevedere cu acesta.

Fostul director al SRI primise deja cu o zi înainte un mesaj din partea lui Klaus Iohannis, care a ţinut, prin intermediul consilierului prezidenţial Laurenţiu Ştefan, să îi reteze lui Maior gândurile de mărire. 

Laurenţiu Ştefan, consilier prezidenţial pe politică interă, a acordat joi un interviu agenţiei Reuters în care a arătat că Administraţia Prezidenţială ia în calcul un guvern de coaliţi PSD-PNL cu un premier posibil tehnocrat, subliniind că este probabil ca Dacian Cioloş să fie reconfirmat în funcţie, dacă mai acceptă acest lucru.

Acum se pare că Maior caută susținere chiar la succesorul său în funcția de director al SRI, Eduard Hellvig, un apropiat al Președintelui Iohannis. Cei doi au fost văzuți miercuri seara, împreună, pe Stadionul Național, la meciul Steaua-Manchester City.

Maior are nevoie de sprijin înalt pentru a-și vedea visul cu ochii, având în vedere că președintele PSD, Liviu Dragnea, nu este de acord ca el să fie nominalizat de către social-democrați după alegeri pentru preluarea șefiei Guvernului. Or, fără sprijinul PSD, este foarte puțin probabil ca actualul ambasador să ajungă la Palatul Victoria. În eventualitatea că PNL va forma Guvernul, numele său este exclus din start, iar în cea în care social-democrații vor forma coaliția de guvernare, se vehiculează deja un alt nume pentru postul de prim-ministru – cel al prietenului său, vicepremierul Vasile Dâncu.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares