Premierul Olandei: Guvernul grec nu ar trebui să ceară Eurogrupului să respecte decizia votului de la referendum. Pentru că totul se va sfârși foarte repede.
Unul dintre principalii creditori și lideri ai zonei Euro, premierul olandez Mark Rutte, amenință Grecia că dacă vine la masa negocierilor cu rezultatul referendumului, totul este sfârșit.
„Eu nu vreau Grecia afară din zona Euro. Dar va fi nevoie de mai multe măsuri, și nicidecum mai puține, pentru a ieși din această situație. Premierul Tsipras și-a supus economia unui imens risc. Decizia de a organiza un referendum m-a înfuriat foarte tare. De unde le-o fi venit ideea? Guvernul elen nu ar trebui să ceară Eurogrupului să respecte decizia votului de la referendum. Pentru că totul se va sfârși foarte repede. Zona Euro există mulțumită unor acorduri foarte stricte. Dacă Grecia nu vrea asta, totul va lua sfârșit”, a spus premierul Rutte într-o dezbatere în Parlament, în care s-a mai remarcat cu o glumă care ar putea prevesti poziția Olandei în negocierile de astăzi: „Resping cu fermitate ceea ce spuneți – vedeți? deja îmi pregătesc discursul pentru mâine”.(n.r astăzi)
Partidul Popular pentru Libertate și Democrație(VVD), din care face parte și premierul Rutte, nu susține ieșirea Greciei din zona Euro, dar liderii marcanți ai formațiunii au declarat în mai multe rânduri că se așteaptă la asta. Tot mai multe personalități îi cer premierul să nu mai susțină Grecia. Fostul comisar european, olandezul Frits Bolkestein, i-a cerut lui Rutte într-o scrisoarea deschisă să insiste pentru „Grexit”.
„Comisia Europeană din care faci parte are acum ocazia să corecteze greșelile anilor trecuți. Astfel, îți cer ca la următorul summit european să forțezi o plecare grabnică a Greciei din zona Euro. Este cea mai bună decizie pentru Uniunea Europeană și chiar și pentru Grecia”, a spus fostul comisar, în ziua în care sondajele din Olanda au arătat că 54% dintre oameni susțin ieșirea Greciei din zona Euro.
Un mesaj similar a venit și de la Angela Merkel. Cancelarul german nu are de gând să lase Grecia să scape așa ușor după rezultatul referendumului și îi transmite lui Tsipras că este tot mai departe de a încheia un acord cu creditorii internaționali.
„Ușa rămâne deschisă pentru discuții. Condițiile prealabile pentru a putea începe noi negocieri pe marginea unui program concret de stabilitate nu sunt încă reunite. Acesta este motivul pentru care așteptăm acum propuneri foarte clare din partea premierului grec, un program care să-i permită Greciei să-și redobândească prosperitatea. Este urgent să vină cu acest tip de propuneri, pentru a se putea găsi o ieșire din situația actuală, așa cum se prezintă aceasta astăzi. Vom vedea care va fi reacția celorlalte 18 țări (membre ale zonei euro). Și aceasta este tot democrație. Avem o suveranitate împărțită. Suntem 19 cu aceeași monedă. Prin urmare, toată lumea trebuie să fie responsabilă și să dea dovadă de solidaritate”, a spus Angela Merkel după o întrevedere la Palatul Elysse cu președintele francez, în care a discutat rezultatul referendumului din Grecia.
„Este o urgență pentru Grecia, urgență pentru Europa. Aceasta este, de asemenea, o problemă de vizibilitate, de credibilitate și chiar de demnitate”, a atenționat și președintele francez Francois Hollande.
În acest timp situația din sectorul bancar este tot mai dramatică. Banca Centrală Europeană pune mai multă presiune, după ce a anunțat că va continua să mențină limitarea plafonului de urgență destinat băncilor(ELA) și va înăspri condiţiile de acordare a finanţării. Prima victimă a acestei măsuri, potrivit BBC, este una dintre cele mai mari patru bănci elene, care ar fi rămas deja fără bani cash. Iar BCE a confirmat că aceasta nu are nicio șansă să își refacă proviziile de lichidități. Mai mult, băncile vor rămâne închise alte două zile, timp în care, guvernul Tsipras speră să ajungă la un nou acord cu creditorii internaționali. Din 26 iunie, finanţarea în cadrul ELA a fost plafonată la aproape 89 de miliarde de dolari.
0 Comentarii