Ian 27, 2023, 09:06

Ghiţă şi Băsescu o aruncă în aer pe Kovesi: Ponta a ajutat-o să scape de plagiat

ponta si kovesi

Deputatul Sebastian Ghiță s-a prezentat marți la sediul Parchetului General, susținând că depune un autodenunț în care arată că el și mai mulți demnitari ai statului român au falsificat și măsluit raportul tehnic de expertiză prin care s-a stabilit că procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, nu a plagiat în teza de doctorat.

„M-am decis să vin la Parchetul General și să fac, nu ceea ce fac mulți astăzi în România în fals, ci să fac un lucru care mă apasă și cred că este motivul pentru care mi s-au întâmplat toate aceste chestiuni în ultimii doi ani. Am venit să aduc un autodenunț care vizează felul în care eu, Sebastian Ghiță, și mai mulți înalți demnitari ai statului român au participat la măsluirea, la falsificarea raportului tehnic de expertiză ce vizează teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi. Eu am date, elemente și informații și vreau să le aduc la cunoștință Parchetului General, pentru că doar procurorul general al României sper că mai are posibilitatea și puterea să verifice așa ceva, care arată cum, în momentul în care s-a pus problema plagiatului tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, pentru a o proteja la acel moment, pentru că toți credeam că face un bine în România, am luat decizia ca acel raport tehnic în baza căruia consiliul acela de la minister a luat decizia că teza Laurei Codruța Kovesi nu este plagiată, am luat decizia să îl schimbăm”, a spus Ghiță la Parchetul General.

Întrebat cum a fost falsificat acel raport de expertiză, Ghiță a explicat: „Mai mulți înalți funcționari împreună cu mine. Pentru a proteja acele persoane, sunt convins că vor deveni martori, să îmi dați voie să nu le spun numele acum. Mâine pot fi arestați sau agresați. Nu știu ce pot face procurorii de la DNA unor astfel de persoane care știu aceste lucruri. Pot să vă spun că au fost mai multe persoane implicate și că acea comisie tehnică nu s-a întrunit niciodată”.

Ghiță a precizat că Laura Codruța Kovesi avea cunoștință de schimbarea raportului de expertiză.

El a mai susținut că a luat decizia de a se autodenunța, după ce a primit, marți dimineață, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, confirmarea că ceea ce i se întâmplă în ultimii ani este o încercare de a i se „închide gura și de a ajunge în închisoare”.

„Concret, acea comisie nu a făcut nimic și acel raport vine și spune că teza Laurei Codruța Kovesi nu este un plagiat și eu pot să spun că acea comisie nu s-a întrunit niciodată, iar raportul a fost scris în Guvernul României”, a adăugat Ghiță, citat de Agerpres.

Întrebat dacă și Victor Ponta a contribuit la acel raport de expertiză, Ghiță a replicat: „Nu știu ce o să spună sau o să declare domnul Victor Ponta. O să le spună dânsul procurorilor”.

În august 2012, Consiliul Național de Etică a decis că Laura Codruța Kovesi, atunci procuror general al României, nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Decizia a fost luată în urma analizei raportului Comisiei tehnice.

Grupul de Investigații Politice și Miliția Spirituală au acuzat-o pe Laura Codruța Kovesi că lucrarea sa de doctorat, susținută în decembrie 2011 la Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității de Vest din Timișoara, cu titlul ”Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”, este un plagiat, susținând că reproduce cuvânt cu cuvânt, fără să citeze, lucrări ale altor autori din domeniu și fără să folosească ghilimelele sau să indice sursele.

Traian Basescu a declarat, la Romania TV, ca printre cei implicati in falsificarea respectivului raport se afla Sebastian Ghita, Mihnea Costoiu, „cu stiinta dlui prim ministru de la acea vreme, Victor Pota”.

„Eu am aflat atunci ca raportul cu privire la neplagiatul dnei. Kovesi a fost falsificat. Presiuni pentru falsificarea acelui raport a facut generalul Coldea. Mihnea Costoiu e un om din celebra academie a stiintelor securitatii nationale, dl. Ponta era intr-un fel sau altul – pentru ca si dansul avea un plagiat si raportul favorabil pentru domnia sa a fost realizat cam in aceeasi maniera. Eu aveam doar informatii, niciunul dintre cei care au participat la acea falsificare nu era corect in relatia cu mine din acest punct de vedere”, a sustinut Basescu, citat de Hotnews.

Fostul presedinte spune ca nu stia, atunci cand a numit-o in functia de procuror sef, despre acest „plagiat.

„Si Coldea, si Kovesi au musamalizat propriile lor plagiate. In 2013, cand am nominalizat-o, nu stiam. Stiam doar ca in 2011, cand s-a dus la Timisoara sa sustina doctoratul, s-a dus cu mare alai, cu generalul Coldea, cu George Maior. Acum fac o multime de legaturi. Din pacate nu le-am facut la momentul potrivit”, a comentat Traian Basescu.

In opinia sa, Laura Codruta Kovesi ar trebui sa se autosuspende de la conducerea DNA si Ministerul Educatiei sa demareze investigatiile legate de teza sa de doctorat.

„Trebuie sa stim daca avem in fruntea DNA o impostoare sau un doctor in drept. Vorbim despre un om care in 6 decembrie 2009 era, la miezul noptii, impreuna cu Coldea, cu Maior la Gabriel Oprea si analizau cum sa faca, in functie de cum ies alegerile, sa ramana in picioare”, mai spus el, citat de Romania TV.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares