Dec 1, 2021, 11:32

Grădina zoologică din penitenciar

narrative.ly

Închisoarea din Key West nu este locul în care te-ai aștepta să găsești apaca abandonate, struți răniți sau cai orbi. Adică genul de animale pentru care trebuie să depui dublul de efort și atenție pentru a le îngriji. Iar prizonierii închiși pentru cele mai violente infracțiuni se oferă voluntari să aibă grijă de ele.

De două decenii animale confiscate, donate sau abuzate din toată țara își găsesc refugiul în spatele sârmei ghimpate de la neobișnuitul centru de detenție din Stock Island. Bărbații în salopete portocalii au grijă să nu le lipsească paiele și ca pivele să fie pline de apă.

„Mă gândeam că o să fie vorba de câțiva porci, poate. Nu știam că o să am de-a face cu șerpi, șopârle și aligatori și toate celelalte”, spune Smith, un deținut.

Povestea ineditei grădini zoologice a început în urmă cu 20 de ani când, un cârd de rațe care încerca să supraviețuiască traficul autostrăzii care trece pe lângă penitenciar și-a găsit adăpostul în mijlocul deținuților. Li s-a construit un iaz, iar în jur prizonierii au ridicat repede un spațiu verde cu bănci pentru recreerea ofițerilor și vizitatorilor, potrivit Narrative.ly.

Locul a devenit un sanctuar pentru animale rătăcite după ce zvonurile au luat amploare în stat, apoi în toată țară. Era mare nevoie de un asemenea loc, spun autoritățile, iar închisoarea s-a împărțit în câțiva ani în penitenciar-grădină zoo. În SUA s-a pus la punct o rețea care s-a ocupat de localizarea animalelor în căutare de adăpost. O țestoasă abandonată în casa sechestrată în urma arestării traficanților de droguri care o ocupau, un cal orb găsit la o fermă abandonată din Florida. Cu toții au găsit refugiu aici.

Comunitatea are grijă ca animalelor și deținuților care au grijă de ele să nu le lipsească nimic, chiar dacă e nevoie de donații repetate. „Dacă vreodată am nevoie de ceva, oamenii ne vin imediat în ajutor”, spune Selander, coordonatorul grădinii zoo.

„Mulți dintre prizonieri nu au avut niciodată pe cineva care să țină la ei. Și să vezi că animalele au nevoie de ei, chiar înseamnă mult pentru ei. Chiar au mare grijă de ele. Unii spun: Ești prizonier ca și mine”, declară coordonatorul.

0 Comentarii

Shares