Iun 2, 2023, 01:03

Băncile grecești se redeschid după 3 săptămâni. Grecia respiră, dar Germania nu o mai vede în Euro

schaeuble tsipras

Băncile grecești închise pe 29 iunie de teama intrării în incapacitate de plată, vor fi deschise luni, după 3 săptămâni. Retragerile de capital vor rămâne în continuare limitate la 60 de euro pe zi. Anunțul a venit după ce Bancă Centrală Europeană a hotărât să ofere Greciei o gură de oxigen, ridicând plafonul de finanțare de urgență cu doar 900 de milioane de euro. Suficient pentru repornirea în sistem de avarie a entităților bancare.

Anunțul BCE vine după ce Parlamentul de la Atena a ratificat acordul semnat luni de premirul Alexis Tsipras cu partenerii din zona euro și Atena și-a asumat un plan dur de reforme. Un pas important al guvernului de la Atena către al treilea plan de salvare, care însă, nu mulțumește întru totul Germania.

Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schaueble, consideră că Grecia nu poate avansa fără o nouă ștergere a datoriei, lucru care ar fi însă incompatibil cu apartenența la uniunea monetară, motiv pentru care probabil cea mai bună cale pentru Grecia este o ieșire temporară din zona euro.

„Nimeni nu știe cum s-ar putea continua fără o restructurare a datoriei, dar știm cu toții că o asemenea restructurare este imposibilă. Aceasta este situația”, a spus Schaueble într-un interviu acordat postului de radio public Deutschlandfunk, citat de Mediafax.

Ministrul german de finanțe a precizat că această idee nu este pentru guvernul de la Atena o obligație și nici măcar o propunere.  Wolfgang Schaueble a evitat să spună dacă are încredere că premierul grec Alexis Tsipras va pune în aplicare programul de reforme pe care l-a acceptat în fața liderilor Eurogrupului, amintind că Grecia s-a angajat și cu cinci ani în urmă să implementeze un astfel de program, lucru care însă nu s-a întâmplat.

Cu toate acestea, Schaeuble și cancelarul german, Angela Merkel, i-au îndemnat joi pe deputații conservatori germani să aprobe acordul privind al treilea plan internațional de ajutoare a Greciei, care va fi votat astăzi în Bundestag.

Un alt critic al premierului Tsipras, primul ministru olandez Mark Rutte, spunecă pregătirea ieșirii unei țări din zona Euro ar fi un risc, dar să ții o țară cu orice chip în Euro este și mai riscant.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares