Mar 29, 2023, 16:21

Greva ROMATSA a fost anulată, nicio cursă aeriană nu va fi afectată

avioane

Greva generală a controlorilor de trafic aerian, care era programată pentru marţi, a fost anulată, după ce sindicaliştii şi conducerea ROMATSA au ajuns la un acord, luni după-amiază, anunță 

”Am semnat Contractul Colectiv de Muncă, el va fi depus azi la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Am anunţat Eurocontrol, mâine (marţi – n.r.) nu va fi grevă”, a spus Iulian Matache, la ieşirea de la ultimele negocieri cu sindicatele de la ROMATSA.

Sindicaliştii ROMATSA anunţaseră, luni după-amiază, că au ajuns la un acord cu conducerea privind cele 14 revendicări pe care le-au prezentat şi că greva generală anunţată pentru marţi ar putea fi anulată doar dacă noul contract de muncă va fi înregistrat în cursul acestei zile la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR), Gabriel Tudorache, a declarat, la rândul său, că toate cele 14 revendicări ale angajaţilor ROMATSA au fost practic aprobate de către conducere.

”În afara acestui lucru, am cerut, aşa cum prevede legea, pentru a putea să anunţăm anularea grevei generale, să avem semnat şi înregistrat Contractul Colectiv de Muncă. Faptul că greva a fost anulată este un pas înainte. Nu ne-am dorit niciodată această grevă, iar faptul că mâine nu va fi niciun pasager afectat ne bucură. Toate cele 14 solicitări ale noastre care au fost aprobate erau cu impact asupra siguranţei calătorilor şi este nevoie de aceste măsuri”, a spus liderul sindical.

El a precizat că s-a obţinut, printre altele, angajarea prin concurs a 24 de noi controlori de trafic şi este necesar să fie aduşi în continuare oameni noi. Tudorache a explicat că sindicaliştii doresc de mai mulţi ani să obţină posibilitatea de pensionare a controlorilor de trafic aerian la 55 de ani, vârsta de pensionare a acestora fiind în prezent de 65 de ani. Însă, până la modificarea Legii unice a pensionării, în urma negocierilor din aceste zile, s-a obţinut posibilitatea ca un controlor de trafic de peste 55 de ani să fie mutat, la cerere, în aparatul administrativ, cu scăderea venitului cu 30 la sută.

Plecarea controlorilor la 55 de ani, în absenţa unor angajări noi, ar însemna ca peste opt ani să îşi părăsească posturile 170 dintre cei 250 de controlori ai ROMATSA, pe parcursul a numai trei ani, a arătat liderul sindical, arătând că s-ar impune atunci schimbarea unei generaţii întregi de controlori cu unii fără experienţă, ceea ce este foarte periculos. Totodată, el a mai semnalat că, de la criza din Ucraina, traficul aerian gestionat de ROMATSA a crescut cu 30 la sută anul trecut şi cu încă 16 la sută anul acesta.

Gabriel Tudorache a mai arătat că revendicările sindicaliştilor sunt aceleaşi de patru luni şi abia după declanşarea procedurii grevei şi declarea ei legală, vineri de Tribunalul Bucureşti, au fost acceptate toate.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares