Feb 3, 2023, 01:47

GREXIT se amână. Liderii UE nu mai discută cu Tsipras pentru că nu știe ce vrea

grexit

Miniştrii de Finanţe ai ţărilor din zona euro au stabilit amânarea tuturor negocierilor cu Guvernul Greciei până după anunţarea rezultatului referendumului programat duminică, anunţă un oficial guvernamental slovac citat de Reuters, anunță Mediafax.

„Membrii Eurogrup sunt uniţi în poziţia de a aştepta rezultatul referendumului din Grecia înainte de orice noi discuţii”, a declarat Peter Kazimir, ministrul de Finanţe al Slovaciei.

Kazimir a făcut aceste declaraţii după teleconferinţa Eurogrup organizată miercuri seară.

„Am decis să aşteptăm rezultatul referendumului. Să nu punem căruţa înaintea calului”, a spus el.

Ministrul de Finanţe al Germaniei, Wolfgang Schäuble, consideră că nu există „o bază solidă de discuţii” cu Guvernul Greciei, aşteptând o clarificare de poziţie a Guvernului elen înaintea referendumului

„Nu există o bază de discuţii pentru măsuri serioase”, a spus Schauble, potrivit The Local.

„De aceea, Grecia va trebui să îşi clarifice poziţia despre ce vrea, iar apoi să discutăm despre situaţie, în condiţii care acum vor fi mai dificile”, a adăugat Schäuble.

„Propunerea creditorilor care să fie respinsă ori acceptată nu mai există în acest moment”, a subliniat oficialul german.

Și Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup, a declarat că există „şanse minime” de progrese în negocierile cu Grecia după discursul controversat al premierului Alexis Tsipras.

Alexis Tsipras a decis menţinerea referendumului programat duminică. „Un vot negativ la referendum nu va fi un vot pentru părăsirea Europei, ci pentru o revenire la valorile europene”, a declarat Tsipras. „Un vot negativ nu va însemna o rupere de Europa, ci ar exercita presiuni mai puternice pentru un acord viabil din punct de vedere economic”, a subliniat Tsipras, avertizând însă că o ieşire a Greciei din zona euro ar avea „consecinţe dezastruoase”. „Vă cer să votaţi «nu» în privinţa planului de asistenţă financiară şi «da» perspectivelor găsirii unei soluţii viabile”, a subliniat Tsipras, lansând practic un semnal ambiguu privind referendumul.

„Singura noastră cale de a depăşi criza este să revenim la popor şi exact asta facem”, a explicat Tsipras, citat de Mediafax

Grecia a intrat, tehnic, în incapacitate de plăţi, în contextul în care nu a putut plăti tranşa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional.

Miniştrii Finanţelor ai ţărilor din zona euro, reuniţi în teleconferinţă marţi seară, au respins cererea Greciei de prelungire a planului de asistenţă financiară. „Termenul-limită pentru posibilitatea extinderii programului financiar destinat Greciei a fost sfârşitul săptămânii trecute. Nu s-a putut ajunge la un acord astăzi”, a explicat Peter Kazimir, ministrul de Finanţe al Slovaciei.

„Ar fi absurd să acceptăm solicitările Guvernului Greciei dat fiind că ei nu le acceptă pe ale noastre”, a spus Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares