Aug 12, 2022, 15:05

Guccifer, hackerul român care a făcut publice mailurile lui Hillary Clinton, va fi extrădat în SUA în mijlocul campaniei electorale

pando.com

Guccifer, hackerul român care a spart contul de email al unui consilier de-al lui Hillary Clinton și a dezvăluit că fostul secretar de stat își folosea contul personal în activitatea guvernamentală, va fi extrădat în Statele Unite. Arădeanul Marcel Lazăr Lehel, hackerul cunoscut sub numele de „Guccifer” sau „Micul Fum”, devenit celebru după ce a spart conturile de e-mail aparținând și unor persoane publice din România, printre care și pe cel al fostul director al SRI George Maior sau al fostului europarlamentar PSD Corina Crețu, a fost condamnat în iunie 2014 de Tribunalul București la șapte ani de închisoare cu executare.

Guccifer a produs în 2013, fără să își imagineze, cel mai mare scandal din cariera preferatei americanilor pentru a-l înlocui pe Barack Obama la Casa Albă. Subiectul emailurilor a devenit cel mai fierbinte subiect de campanie, o armă constantă folosită de Donald Trump și chiar de democrați pentru a o decredibiliza. Miliardarul Trump spunea în urmă cu o zi că vrea să rămână în finala pentru Casa Albă cu Hillary Clinton, dacă nu va fi arestată până atunci din cauza emailurilor.

ÎCCJ a admis contestația Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara față de decizia instanței inferioare și a dispus arestarea în vederea predării a lui Marcel Lehel Lazăr, care a violat corespondența electronică a mai multor personalități americane, cel mai mediatizat caz fiind al lui Colin Powell.

„În agenda de contacte a secretarului de stat Collin Powel, am găsit, printre miile de contacte, şi pe Sidney Blumenthal. Acesta este, de zeci de ani de zile, persoana de casă a familiei Clinton, de zeci de ani se ocupă de treburile curate şi murdare ale familiei. Ei bine, eu am intrat în contul de e-mail al acestui Sidney Blumenhal. Normal că acolo am găsit, printre contacte, şi pe Hillary Clinton. Contul ei era hl22, sau ceva de genul ăsta”, spunea hackerul român Guccifer pentru Gândul în luna martie a lui 2015. În realitate, respectiva adresă personală a lui Hillary Clinton era hdr22@clintonemail.com. „HDR” vine de la „Hillary Diane Rodham”, numele de dinainte de căsătorie al secretarului de stat american. Departamentul de Stat american a găsit în emailurile lui Hillary Clinton 305 mesaje care ar putea conţine informaţii clasificate şi care necesită o analiză mai detaliată din partea agenţiilor federale.

Potrivit deciziei instanței supreme, magistrații au dispus predarea temporară a lui Marcel Lehel Lazăr, pe perioada desfășurării procedurilor judiciare, dar nu mai mult de 18 luni de la data preluării acestuia de către autoritățile statului solicitant.

FBI-ul a cerut oficial extrădarea lui Marcel Lehel Lazăr, pentru a răspunde în față unui tribunal din Statele Unite ale Americii pentru că ar fi spart conturile de e-mail ale unor personalități și ar fi dezvăluit corespondența lor privată.

Procurorii DIICOT l-au acuzat pe Marcel Lazăr Lehel că, în cursul anului 2013, a accesat în mod repetat și fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparținând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidențiale aflate în poșta electronică. „Guciffer” a spart și conturile de e-mail și Facebook ale unor vedete din România: Corina Caragea, Laura Cosoi, Roxana Ivănescu, Rona Hartner, Bianca Drăgușanu sau Cristian Pulhac.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares