Iun 7, 2023, 12:18

Guccifer, hackerul român care a spart contul de email al lui Hillary Clinton, povestește din închisoare cât de simplu a fost

sursa Fox News

După ce a fost inculpat în Iunie 2014 de către un mare juriu federal pentru presupuse infracțiuni informatice, hackerul român Marcel Lazăr Lehel alias Guccifer, a fost extrădat în Statele Unite, în mijlocul campaniei prezidențiale. Adversarii lui Hillary Clinton s-au grăbit să o vadă scoasă din cursa pentru prezidențiale, convinși că hackerul deține informațiile necesare pentru trimiterea acesteia în judecată.  Dintr-o închisoare din statul Virginia, românul a dat și primul interviu în exclusivitate pentru Fox News, postul prieten lui Donald Trump și critic constant al democraților.

“Pentru mine, a fost ușor…ușor pentru mine, pentru oricine”, a fost declarația șocantă a lui Guccifer care a dezvăluit, în premieră, că serverul era accesat de mai multe persoane din mai multe țări. “Din câte îmi amintesc, da, erau…cam 10 IP-uri din alte părți ale lumii”, a declarant hackerul român în interviul de jumătate de oră pentru Fox News.

Guccifer a declarant că mai întâi a spart contul unui apropriat al lui Hillary Clinton, Sidney Blumenthal, după care a putut accesa în repetate rânduri contul fostului secretar de stat. În contul de e-mail al lui Hillary Clinton se regăseau aproximativ 2.200 de e-mail-uri conținând informații clasificate și alte 22 de nivel Top Secret. “Nu le-am acordat atenție. Pentru mine, nu părea contul lui Hillary Clinton, ci un cont de e-mail pe care ea și alții îl foloseau pentru a discuta chestiuni electorale”, a explicat ‘Guccifer’.

Stafful de campanie al lui Hillary Clinton nu a întârziat sa reacționeze.

“Nu există absolut niciun fundament pentru a crede afirmațiile făcute de acest infractor din celula în care este închis. În plus, el nu oferă nicio dovadă în sprijinul declarațiilor sale, descrierile sale despre serverul doamnei Clinton nu sunt conforme cu realitatea”, au spus oamenii lui Hillary.

Într-un alt interviu acordat pentru Gândul în luna martie 2015, Guccifer a reconstruit firul loviturii care i-a adus celebritatea, dar și o viitoare condamnare.

“În agenda de contacte a secretarului de stat Collin Powel, am găsit, printre miile de contacte, şi pe Sidney Blumenthal. Acesta este, de zeci de ani de zile, persoana de casă a familiei Clinton, de zeci de ani se ocupă de treburile curate şi murdare ale familiei. Ei bine, eu am intrat în contul de e-mail al acestui Sidney Blumenhal. Normal că acolo am găsit, printre contacte, şi pe Hillary Clinton. Contul ei era hl22, sau ceva de genul ăsta”, a spus el pentru Gândul.

În Iunie 2014, acesta a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare de către Tribunalul București.

Hackerul roman a fost acuzat de procurorii DIICOT că a accesat în repetate rânduri, prin incălcarea măsurilor de securitate, conturi ale unor personae publice din România, cu scopul de a avea acces la date confidențiale. Printre aceștia se numără fostul director SRI George Maior si fosta eurodeputată Corina Crețu.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares