Mai 19, 2022, 11:04

Guvernul Cioloş a blocat pensiile parlamentarilor. Acestea erau aşteptate în conturi de la 1 martie

parlament-vot-680x365

Foştii parlamentari riscă să nu primească din luna martie primele pensii speciale, din cauză că ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor au informat Parlamentul că normele metodologice emise de către parlamentari pentru aplicarea legii privind pensiile speciale sunt greşite.

Ana Costea şi Anca Dragu au cerut parlamentarilor să corecteze normele, care deja au fost publicate în Monitorul Oficial.

La Parlament au fost deja depuse peste 400 de cereri de către foşti deputaţi şi senatori, pentru acordarea de pensii speciale. Parlamentul trebuia să analizeze cererile şi să le aprobe astfel încât din luna martie banii să le intre în conturi foştilor aleşi.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă condiţionează exerciţiul dreptului la indemnizaţia pentru limită de vârstă de obligaţia ca viitorii beneficiari să nu fie titulari de pensii de serviciu stabilite în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive, potrivit scrisorii transmise Parlamentului de către Ministerul Muncii.

Ministerul apreciază că ”în condiţiile în care interdicţia nu operează ca efect al legii, ci este indusă doar în cuprinsul articolului 1, alineatul 2, litera g din Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice aceasta constituie un adaos nepermis la lege, de natură să creeze discriminări între parlamentarii beneficiari de pensii de serviciu stabilite în temeiul unor hotărâri judecătoreşti definitive şi parlamentarii beneficiari de pensii de serviciu stabilite prin legi speciale sau statute profesionale aprobate prin lege”, propunând eliminarea acestei prevederi, potrivit documentului semnat de ministrul Muncii, Ana Costea.

De asemenea, ea atrage atenţia că normele metodologice adoptate de conducerea Parlamentului trebuie să aibă în vedere şi vârstele de pensionare specifice sistemelor neintegrate în sistemul public, respectiv, pensiile avocaţilor, notariilor publicii şi sistemul pensiilor militare, vârstele standard reduse pentru parlamentarii care au dobândit titlul de luptători în conformitate cu Legea 341/2004, dar şi vârstele de pensionare pentru poliţişti, funcţionari cu statut special din MAI şi MapN.

Ministerul Muncii mai critică şi faptul că Normele metodologice nu precizează un termen pentru completarea dosarelor declarate incomplete şi nici căile de atac prevăzute de lege în cazul în care persoana se consideră vătămată prin actul administrativ.

La rândul său, MFP atrage atenţia că ”pentru respectarea principiilor constituţionale şi legale cu privire la aplicarea legii în timp, în forma actuală dispoziţiile cuprinse în articolul 2 au caracter retroactiv, sens în care propunem eliminarea acestora. În acest context, atragem atenţia că în conformitate cu articolul 8, alineatul 4 din normele metodologice, dispoziţiile acestora sunt aplicate şi cererilor depuse până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, sens în care prevederile articolului 2 apar ca redundante”.

MFP propune completarea proiectului cu norme din care să rezulte actul prin care se va constata acordarea necuvenită a drepturilor şi întinderea acestora, precum şi formularea unor norme din care să rezulte obigativitatea comunicării ordinului de încetare a plăţii indemnizaţiei şi termenul în care acesta urmează să fie comunicat.

0 Comentarii

Shares