Ian 27, 2023, 09:16

Guvernul face cadou după cadou. Amnistie fiscală și pentru persoane fizice

ponta nou 3

Amnistia fiscală prin care firmele care plătesc datoria de bază și dobânzile scapă de plata penalităților se va extinde și la persoanele fizice. Ministrul Finanțelor Publice vrea să extindă amnistia și la o parte din dobânzile datorate de contribuabili pentru întârzierile la plată, însă până la limita la care statul se împrumută din piață.

„Ieri a fost pe masa Guvernului un proiect de amnistie fiscală, contribuabililor persoane fizice și juridice care au de plătit dobânzi și penalități de întârziere (pentru taxe neachitate — n. r.) să le putem șterge penalitățile dacă își vor plăti până în martie 2016 principalul și dobânzile. Mai mult, nu mai cerem garanții pentru această eșalonare. Practic, cu această ștergere, firma poate participa la licitații. Este un imbold pe care vrem să îl dăm pieței. De asemenea, pentru cei care depun declarații rectificative până în martie 2016, la fel, penalitățile sumelor aferente nu se vor aplica. Eu încerc să mai adaug ceva — pe lângă penalitățile care se șterg și măcar o parte din dobânzi, până la limita costului pe care îl am atunci când eu mă împrumut din piață ca stat, să poată fi șterse”, a declarat joi ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Ministrul a punctat, răspunzând unei înrebări, că penalităţile de întârziere vor fi şterse pentru datoriile „din orice zonă”, incluzându-le astfel şi pe cele aferente contractelor de drepturi de autor.

În prezent, pentru plata cu întârziere a obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat sau bugetelor locale, contribuabilii datorează dobânzi și penalități de întârziere ori majorări de întârziere. Penalitățile de întârziere sunt calculate ca procentaj din obligația principală în funcție de întârzierea la plata acestora față de scadență.

Facilitatea fiscală nu se aplică pentru obligațiile de plată rezultate din raporturile juridice contractuale (redevențe, chirii, dividende), cu excepția redevențelor miniere, a redevențelor petroliere și a redevențelor rezultate din contracte de concesiune, arendă și alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinație agricolă, încheiate de Agenția Domeniilor Statului, potrivit Agerpres.

Proiectul va fi discutat în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. Pentru a vedea dacă se încadrează în condiţiile pentru ştergerea acestor penalităţi şi dobânzi, contribuabilii vor trebui să depună la direcţia de finanţe o cerere prin care să solicite acest lucru.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares