Mar 29, 2023, 10:00

Guvernul Franței contraatacă: nu americanii l-au oprit pe teroristul din tren, ci un cetățean francez

cei doi americani si cetateanul britanic, deveniti eroi in tren

Franța și SUA își dispută eroismul opririi atacului terorist din trenul Paris-Amsterdam. În timp ce Președintele SUA, Barack Obama, a salutat, într-un comunicat, acțiunea eroică a celor doi militari americani care l-au prins pe teroristul marocan, ajutați de un specialist IT britanic, francezii reacționează, iritați, prin vocea ministrului de Interne, Bernard Cazeneuve, care susține că, în ciuda relatărilor, nu americanii sunt eroii, ci un cetățean francez. 

Cazeneuve, citat de The Telegraph, susține că francezul „care dorea să se ducă la toaleta din vagonul 12, a dat peste individul înarmat cu un Kalashikov”. Acesta „în mod curajos a încercat să îl prindă înainte ca atacatorul să tragă câteva rafale”, a spus ministrul de interne al Franței.

Teroristul a fost apoi interceptat de doi militari americani care l-au imobilizat și i-au luat arma. Cazeneuve i-a lăudat atât pe fracenz cât și pe americani pentru curajul lor.

Ministrul francez a declarat că suspectul, care este interogat de autorități în apropiere de Paris, este un marocan de 26 de ani care a locuit în Spania și care a fost semnalat autorităților franceze de către cele spaniole ca fiind un membru al mișcării radicale islamiste.

Președintele Barack Obama a salutat acțiunea „eroică” a doi militari americani care au imobilizat vineri un atacator ce a deschis focul într-un tren ce făcea legătura între Amsterdam și Paris, incident în care au fost rănite două persoane, transmit AFP și Reuters.

 Obama și-a exprimat „gratitudinea profundă pentru curajul și reacția rapidă a mai multor pasageri, inclusiv a unor membri ai armatei americane, care, dând dovadă de altruism, l-au imobilizat pe atacator”, a precizat Casa Albă într-un comunicat citat de Agerpres.

„Acțiunea lor eroică a împiedicat probabil o tragedie și mai mare”, a mai spus președintele american, precizând că SUA vor rămâne în „strâns contact” cu autoritățile franceze pe perioada anchetei.

Obama le-a urat „recuperare rapidă și completă” tuturor victimelor atacului.

Comandantul William Urban, purtător de cuvânt al Pentagonului, a indicat pentru AFP că „un membru al armatei a fost rănit în timpul incidentului”, fără ca viața să-i fie pusă în pericol.

Un bărbat înarmat a deschis focul vineri într-un tren Thalys între Amsterdam și Paris, rănind două persoane, după care a fost imobilizat de pasageri americani. Trenul a fost oprit în gara din Arras (nordul Franței), unde atacatorul a fost arestat.

Potrivit CNN, cei doi militari americani, membri ai Marine Corps, erau îmbrăcați în civil și l-au imobilizat pe suspect în timp ce acesta încărca o armă de asalt Kalașnikov, după ce a tras asupra unuia dintre soldați cu un pistol automat.

O sursă din cadrul poliției franceze a indicat că suspectul, a cărui identitate trebuie să fie confirmată, se afla în evidențele serviciilor de informații. Conform primelor elemente ale anchetei, el ar fi marocan sau de origine marocană și ar avea 26 de ani.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares