Feb 4, 2023, 01:33

Guvernul își aduce aminte de românii din Harghita. Cel mai mare tricolor, arborat la Miercurea Ciuc

Credit foto: Evz.ro

400 de militari au defilat la Miercurea Ciuc de Ziua Drapelului. Premierul interimar, Gabriel Oprea și Ministrul Apărării, Mircea Dușa, au ținut discursuri și au asistat la arborarea celui mai mare drapel tricolor din județul Harghita.

Generalul Oprea a vorbit despre patriotism și importanța sărbătoririi unor asemenea momente, într-un oraș în care Consiliul Județean nu alocă bani pentru Ziua Națională a României de mai mulți ani, iar în județul Harghita românii nu au de unde să își cumpere un tricolor. În schimb, etnicii maghiari au fonduri anual pentru a-și serba cele două zile naționale.

„Ca om format în sistemul militar am avut înrădăcinat în conştiinţă că patriotismul şi loialitatea naţională nu sunt simple vorbe, ci principii de viaţă. În egală măsură cred că numai împreună, indiferent de religie, etnie sau orientare politică, putem servi ţara deopotrivă”, a spus Gabriel Oprea.

Mai mulți reprezentanți ai Ministerului de Interne şi ai Ministerului Apărării Naţionale – de la simpli poliţişti şi soldaţi până la generali, şefi de arme, inclusiv şeful Statului major al armatei, secretarul de stat, generalul de Justiţie Ilie Botoş şi secretarul de stat Petre Tobă- s-au adunat pentru a onora triolorul de 28 de metri.

Parlamentul României se întrunește în ședință comună și sunt organizate ceremonii publice de înălțare a Drapelului Național în Capitală și în toate municipiile reședință de județ.

Constituția României din 1991 prevede că drapelul tricolor este un simbol național alături de stemă, sigiliu și imn. Drapelul Național — albastru, galben, roșu — de la lance — a fost decretat, pentru prima oară, ca simbol național de Guvernul revoluționar provizoriu din Țara Românească la 14/26 iunie 1848, având deviza ”Dreptate — Frăție” înscrisă pe el. La 13 iulie 1848 guvernul revoluționar a stabilit care este dispunerea culorilor tricolorului.

În iunie 2013, Comisia parlamentară de revizuire a Constituției a hotărât reintroducerea stemei țării pe tricolor, în legea fundamentală.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares