Iun 6, 2023, 18:30

Guvernul va da ordonanţă, procurorii vor face interceptările pe infrastructura SRI

telefoane ascultate

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, joi, că Guvernul a lucrat la o ordonanță de urgență privind interceptările și vineri seară, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Executivul o va adopta.

„Guvernul a lucrat la o ordonanță de urgență, a făcut-o împreună cu Parchetele, cu Ministerul Public, DIICOT și DNA. Mâine avem CSAT pentru că ne trebuie avizul CSAT și mâine seară Guvernul va adopta această ordonanță de urgență”, a spus Prună, la Palatul Victoria.

Ea a afirmat că a discutat și cu reprezentanții SRI, având în vedere că acest serviciu este proprietarul infrastructurii în cazul interceptărilor.

Prună a precizat că România se află astăzi în situația în care nu are altă infrastructură în materie de interceptare a comunicațiilor decât cea administrată de SRI, soluția fiind folosirea acesteia cu eliminarea oricărei intervenții umane din partea celor de la Serviciul Român de Informații și cu implicarea exclusivă a procurorului și a poliției judiciare.

„Nu este rolul acestei ordonanțe de urgență să detașeze efectiv procurori. Eu sper (…) ca imediat după adoptarea acestei ordonanțe de urgență să fim în măsură să avem un corp de poliție judiciară, un corp redus, care să fie la dispoziția procurorului și care să fie elementul uman pe care îl reclamă Curtea Constituțională în folosirea acestei infrastructuri”, a adăugat Raluca Prună.

Ministrul Justiției a punctat, însă, faptul că punerea în acord a legislației existente cu decizia Curții Constituționale vine și cu niște costuri. „Ceea ce facem prin OUG este ca la acest moment să punem în acord ceea ce avem ca legislație cu cerința Curții Constituționale, cu ceea ce avem și ceea ce avem la acest moment este exclusiv infrastructura SRI”, a afirmat Prună.

Întrebată de ce nu a pus OUG în transparență decizională, ea a răspuns că nu a existat timp pentru acest lucru și nu a existat un draft al ordonanței decât joi la prânz, având în vedere că decizia Curții Constituționale a fost făcută publică miercuri după-amiază.

„A trebuit să vedem decizia, să ne uităm în elementele ei de detaliu și numai azi la prânz am avut o versiune care putea fi comunicată. Am considerat ca ministru că nu am această obligație și (…) mi-am luat riscul de a nu o pune în transparență decizională, pentru că urmează să primesc un aviz al CSM, deci tehnic vorbind ea mai poate fi modificată și urmează, desigur, să primim și un aviz al CSAT”, a explicat Prună.

Aceasta a arătat că în mod normal ordonanța ar trebui să fie pusă în transparență decizională după ce va avea și avizul CSAT, însă dată fiind urgența, nu va fi timp. „Aș putea să o pun pentru 5 minute probabil mâine seară, dar nu ar fi serios și suficient”, a mai spus ministrul.

Raluca Prună a subliniat, însă, că ordonanța aduce „exact ceea ce este necesar” pentru ca activitatea de urmărire penală să nu fie afectată „absolut deloc”, respectându-se și decizia Curții Constituționale.

Întrebată despre poziția CSM cu privire la ordonanță, Prună a răspuns că are motive să creadă că punctul de vedere al acestuia este unul pozitiv.

„CSM a dat azi o poziție, dar pentru că sunt la ședința de guvern de la ora 15,30 mărturisesc că nu o cunosc. Este un punct de vedere consultativ, dar am discutat cu membri din CSM (…) și am motive foarte bune să cred că nu puteau da decât un punct de vedere pozitiv”, a menționat demnitarul.

În context, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunțat că vineri seară va avea loc o ședință de guvern specială pentru proiectul de ordonanță privind interceptările.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares