Mar 29, 2023, 09:59

Halucinant: Unitatea specială Acvila a fost înfiinţată pentru Gabriel Oprea, după ce SRI l-a avertizat că viaţa sa e în pericol

acvila

Gabriel Oprea a făcut o declaraţie cel puţin halucinantă în plenul Senatului, încercând să îi convingă pe colegi să nu aprobe urmărirea penală în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi primire de foloase necuvenite, din cauză că serviciul secret al MAI a cumpărat, cu fonduri deturnate, un AUDI, canapele şi jacuzzi pentru folosinţa personală a lui Oprea

Acesta a spus că Unitatea specială ACVILA – Grupul Special de Protecție și Intervenție – a fost înfiinţată special pentru el, după ce SRI a semnalat ameninţări la viaţa sa. 

De asemenea, Oprea a explicat că în 2015 s-au achiziţionat 5.000 de maşini, nu doar una şi că există documente în acest sens, inclusiv trimise de fostul şef DIPI.

„In 2015 sunt documente, inclusiv in memoriul adresat Comisiei Juridice, toate institutiile abilitate, SRI, Interne, au identificat amenintari la adresa fostei conduceri a ministerului de interne, inclusiv a mea. DIPI a reinfiintat o unitate care exista si inainte, Acvila, pentru paza si protectia ministerului, au plecat de la zero, au cumparat printre altele si o masina, nu am cerut eu acest lucru, se poate verifica.”, a spus Gabriel Oprea.

Unitatea Acvila este o unitate de elită de protecţie antitero, înfiinţată în 2003 şi desfiinţată în 2009. GSPI Acvila s-a constituit în urma adoptării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 63 din 28 iunie 2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, când ministru era social-democratul Ioan Rus.

Conform informaţiilor publice, Unitatea beneficiază de grupuri de luptă și grupuri de sprijin:

Grupurile de luptă

  • – Grup de luptă
  • – Lunetiști
  • – Protecție

Desfășoară activități privind: Pregătirea fizică Pregătirea psihologică Alpinism Parașutism. Desant aerian Scafandrerie Pirotehnic. Dispozitive explozive controlate Conducere agresivă Tehnici și tactici de progresie Tehnici și tactici de tragere instinctuală Protecție VIP Măsuri de prim ajutor

În 2015, în timp ce la conducerea MAI se afla Gabriel OPREA, unitatea ACVILA s-a reînfiinţatşi  a trecut în subordinea D.I.P.I. ( fosta U.M.0215, cunoscuta popular „doi și-un sfert )

În 2009, unitatea Unitatea specială poliţienească Acvila, creată pentru situaţii speciale şi extreme, inclusiv pentru protecţie demnitari, a fost desfiinţată după un scandal uriaş de corupţie, constatându-se decontări şi achiziţii supraevaluate, care, potrivit unor surse, ar fi dus la o fraudă de mai multe milioane de euro.

La o lună după declanşarea verificărilor şi predării-primirii patrimoniului, situaţia financiară a Acvila ridică serioase semne de întrebare din punct de vedere financiar, urmate, probabil, de cele de natură penală.

Surse judiciare au declarat la vremea respectivă, pentru MEDIAFAX, că la Acvila s-ar fi constatat o fraudă de mai multe milioane de euro.

De altfel, conducerea Ministerului de Interne a aşteptat finalizarea rapoartelor Comisiilor de control ale ministerului şi Jandarmeriei, documente care ar putea sta la baza unei eventuale sesizări către Direcţia Naţională Anticorupţie, având în vedere că indiciile conduc la o fraudă mai mare de un milion de euro, ceea ce atrage competenţa de investigare a DNA.

Jandarmeria a anunţat, vineri, că a sesizat Corpul de Control al MAI în legătură cu „numeroase nereguli” privind achiziţiile realizate de Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie (GSPI) „Acvila”.

„Pe timpul procedurilor de predare-primire a patrimoniului aparţinând Grupului Special de Protecţie şi Intervenţii Acvila, comisia responsabilă a Jandarmeriei Române a sesizat Corpul de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor, în legătură cu numeroase neregului privind modul în care s-au realizat achiziţiile la nivelul acestei unităţi”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei, Brigada Specială de Intervenţie „Vlad Ţepeş”.

Comisia care a inventariat patrimoniul Unităţii Speciale Acvila – estimat la peste 70 de miliarde de lei vechi – a constatat că suma este cu mult peste valoarea reală a bunurilor achiziţionate.

„De exemplu, fiecare luptător Acvila avea cel puţin trei perechi de schiuri, cinci perechi de bocanci, două echipamente pentru scufundări, şase perechi de mănuşi (între care şi de box), iar un singur tricou, cumpărat cu suma de un milion de lei vechi, era dus la casare după ce era îmbrăcat o singură dată”, se arată în comunicat.

82 dintre cei 83 de luptători Acvila, unitate care a trecut în subordinea Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române, lucrează în cadrul Poliţiei Române, fiind înlocuiţi cu jandarmi, menţionează comunicatul.

Potrivit unor surse din cadrul Jandarmeriei, grupul Acvila avea printre achiziţii bocanci la preţul de 800 de lei perechea, în condiţiile în care aceiaşi bocanci, cumpăraţi de Brigada specială de jandarmi de la acelaşi furnizor, ar fi costat 200 de lei.

O vestă antiglonţ ar fi fost cumpărată de Acvila cu 1.400 de lei, în condiţiile a cumpărat Brigada a cumpărat-o cu 240 de lei.

Un combinezon de intervenţie achiziţionat de Acvila cu 1.000 de lei ar fi costat Brigada specială de jandarmi 380 de lei.

De asemenea, s-a constatat că cei de la Acvila au achiziţionat 1.000 de genţi de 1.000 de lei, în condiţiile în care în grupul Acvila erau încadraţi 83 de lucrători, din care doar 40 operativi.

Acvila a mai achiziţionat şosete albastre cu ursuleţi, lenjerie viu colorată – violet, bleu, roz – veselă colorată, şerveţele roz, conform surselor citate, care susţin că s-au făcut şi deconturi pentru tatuajele făcute de luptătorii Acvila, precum şi pentru epilări.

Pe listele de achiziţii figurau şi prezervative, mai susţin aceleaşi surse.

Aceleaşi surse spun că, în timp ce bugetul pentru rechizite, consumabile al Brigăzii speciale este de 20.000 de lei pe an, la Acvila era de 500.000 de lei.

 

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares