Dec 7, 2021, 19:33

Hannibal Gaddafi, avertisment dur primit în Liban. A fost răpit, apoi eliberat

gaddafi, hannibal

Hannibal Gaddafi, singurul fiu al fostului dictator libian care continuă să ducă viața de lux cu care a fost obișnuit, a fost răpit în Liban, acolo unde s-a refugiat după moartea tatălui său. A fost eliberat la numai câteva ore, după difuzare unui înregistrări în care cere să se facă dreptate pentru unul dintre asasinatele pentru care s-ar face vinovat tatăl său.

Familia Gaddafi nu a fost mult timp agreată în Liban, mai ales de comunitatea musulmană, care o consideră vinovată pentru dispariția din 1978 a liderului șiit, Mussa Sadr. Un reprezentat al Ligii Arabe a dezvăluit în 2011 că Gaddafi însuși a ordonat ca liderul inslamist să fie omorât într-o vizită pe care acesta o efectua în Libia.

Hanbibal, născut în 1975, a fost printre puținii membri ai familiei Gaddafi care a reușit să fugă din Tripoli după evenimentele din 2011. Acesta, împreună cu fiul Mohammed și fiica Aisha, s-au refugiat în Algeria și au rămas în viață. Iar din 2012 Omanul i-a acordat protecție.

În 2008 a fost în mijlocul unui incident diplomatic când, aflat alături de soție într-un hotel de lux din Geneva, a agresat doi foști funcționari elvețieni. Până la urma acuzațiile împotriva sa au fost retrase la insistențele tatălui său.

Un tribunal libian l-a condamnat la sfâșitul luni iulie la moarte în contumacie pe Saif al-Islam Gaddafi, fiul cel mare al fostului lider libian, împreună cu alți opt colaboratori ai acestuia. Cei trei au fost condamnați pentru crime asociate genocidului, precum incitare la uciderea unor protestatari pașnici, recrutarea de mercenari și înființarea unor miliții armate pentru a lichida revolta anti-Gaddafi. Verdictul poate fi atacat cu recurs la cea mai înaltă instanță din Libia.

Saif al-Islam Kadhafi, în vârstă de 43 de ani, care era frecvent prezentat ca un potențial succesor al fostului dictator, a fost absent la pronunțarea sentinței, întrucât nu se află în mâinile autorităților care dețin controlul la Tripoli. De la arestarea sa în noiembrie 2011, el este deținut la Zenten, la sud-vest de Tripoli, de miliții care se opun autorităților de la Tripoli.

Capitala este controlată de coaliția de miliții Fajr Libya, care a format un guvern și un parlament care nu sunt recunoscute de comunitatea internațională. La peste trei ani de la căderea regimului Gaddafi, Libia este în continuare în haos, iar instituțiile recunoscute internațional se află în estul țării.

0 Comentarii

Shares