Feb 4, 2023, 20:36

Hellvig decapitează Academia SRI. Motivul – plagiatele coordonate de Gabriel Oprea

edi

Şefii Academiei Naţionale de Informaţii vor fi schimbaţi după scandalul plagiatelor de la şcoala doctorală a SRI.

Hotnews.ro a semnalat suspiciuni de plagiat in cazul unor lucrari de doctorat coordonate de Gabriel Oprea, in calitatea sa de coordonator de doctorat la Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul”. Este vorba despre lucrarile secretarei lui Oprea, Adela Loredana Neagu, despre cea a primarului sectorului 2, Neculai Ontanu, care era si secretar general al UNPR, despre cea a avocatei lui Ponta, Loredana Radu, si despre lucrarea prim-adjunctului procurorului general al Romaniei, Bogdan Licu, fostului ministru al Apararii Mihai Stanisoara si adjunctului sefului Politiei Romane Dumitru Parvu. Şi fostul ministru al Economiei, vicepreşedintele PSD Mihai Tudose, a fost acuzat că şi-a copiat teza de doctorat susţinută tot la Academia SRI.

Surse din cadrul SRI susţin că Academia va avea o nouă conducere sub coordonarea noului adjunct al Serviciului, Cristian Bizadea, urmând să fie numit ca director cl mai probabil un civil din lumea academică. Sursele citate susţin că noul şef al ANI va fi fostul consilier prezidenţial Iulian Fota.  Totodată, ANI va avea un nou site şi o nouă politică de transparenţă. 

De altfel, Eduard Hellvig a spus, în discursul său susţinut astăzi la dschiderea anului universitar de la ANI, că, mai ales la nivel de școală doctorală, Academia Națională de Informații se află în fața unui moment care este tratat ca un nou început. Un moment pentru care conducerea serviciului a implementat un set de modificări de substanță la nivel de selecție, personal, proceduri, control și îndrumare academică, în vederea recâștigării unei reputații care în ultima perioadă a avut de suferit.

” Construirea unei imagini solide, corecte a Academiei este categoric un subiect de importanță strategică pentru Serviciu și de aceea mă voi asigura că respectarea standardelor academice este urmărită în fiecare activitate desfășurată. Au fost deja operate modificări de substanță la nivel de selecție, personal, proceduri, control și îndrumare academică. Cred că toate acestea reprezintă un început solid, pe care putem contrui un viitor sustenabil.
Pot să vă spun că nu ne vom opri doar la aceste măsuri. Îmi doresc, ca activitatea de cercetare în intelligence, de conectare permanentă la valorile marilor centre universitare de profil din lume, să fie o prioritate a următorilor ani pentru Academie. Activitatea de cercetare va deveni însă mult mai pragmatică, axată în mod direct pe susținerea activității SRI și a comunității de intelligence din România. Acest deziderat se va regăsi în toate componentele de cercetare ale Academiei, precum Școala Doctorală sau Institutul Național de Studii de Intelligence.
Dincolo de tot ce am ținut să precizez astăzi aici, cred că suntem într-o perioadă de tranzișie în ceea ce privește Academia Națională de Informații. Ca în orice altă dimensiune a activității de intelligence, există un risc inerent – acela de a face greșeli. Pornind în acest proces având curajul să acceptăm și să ne asumăm responsabilitatea unui posibil eșec, precum și a unui mare succes. Vom folosi orice situație, de criză sau de liniște, ca prilej de perfecționare și adaptare, având convingerea că putem deveni mai performanți atât la nivel individual, cât și ca Serviciu. 
, a spus directorul SRI, Eduard Hellvig, în discursul său

Cine sunt noii şefi la Academia SRI

Începând cu 3 octombrie 2016, profesorul universitar Adrian Ivan este noul coordonator al activității Școlii Doctorale din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, iar conferențiar universitar Iulian Fota este noul director al Colegiului Național de Informații, anunţă un comunicat al Academiei

Adrian Ivan a absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, deține diplomă de studii avansate în Istorie Contemporană și Relații Internaționale, efectuate în cadrul aceleiași facultăți, precum și o diplomă de studii avansate în domeniul studii europene, eliberată de Institutul European al Universității din Geneva, Elveția.

Iulian Fota este absolvent al studiilor de licență din cadrul Institutului român de construcții civile și industriale și al studiilor de master din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, specializarea Relații internaționale.

În prezent, este conferențiar universitar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, iar de-a lungul timpului a ocupat diverse funcții în sistemul public, precum consilier prezidențial pentru securitate națională, director al Colegiului Național de Apărare, consilier în cadrul Departamentului pentru integrare euro-atlantică și politica de apărare, din Ministerul Apărării Naționale.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares