Încă de la începutul anului organizația extremistă maghiară ”Mișcarea Tinerilor din cele 64 de comitate” – HVIM, care militează pentru anularea Tratatului de la Trianon și alipirea Transilvaniei la Ungaria, a anunțat demararea unei campanii de strângere de semnături pentru ca o stradă din municipiul Târgu Secuiesc să poarte numele criminalului de război Wass Albert.
Consilierii locali UDMR din cadrul Consiliului Local Târgu Secuiesc au votat alături de consilierii locali PCM și PPMT pentru ca o stradă din municipiul Târgu Secuiesc să poarte numele ciminalului de război Wass Albert, anunţă Dan Tănasă pe blogul său. Astfel colegii lui Beke Istvan Attila, cercetat de DIICOT pentru terorism, au propus şi subalternii lui Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, au votat. Prefectul de Covasna, Sebastian Cucu, poate ataca hotărârea în instanţă.
La 10 martie 2008, Curtea de Apel Cluj respingea cererea de revizuire formulată de petentul Andreas Wass, în calitate de fiu al condamnatului decedat Albert Wass (şi el născut la Cluj), împotriva sentinţei nr. 1 din 13 martie 1946 a Tribunalului Poporului, prin care acuzaţii Andrei Wass, Albert Wass şi alţii au fost condamnaţi la moarte în contumacie. Astfel, spre deosebire de cazul controversatului Niro Jozsef, un susţinător al fasciştilor de la Crucea cu Săgeţi, sentinţa a fost reconfirmată, iar Wass Albert este oficial criminal de război pe teritoriul României.
Albert Wass a fost găsit responsabil pentru instigarea şi provocarea măcelului de la Mureşenii de Câmpie, când soldaţi unguri, conduşi de locotenentul Gergely Csordás, au ucis 11 persoane civile, dar şi pentru executarea a doi români în 1940 la Sucutard.
Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea antisemitismului din România a protestat faţă de existenţa mai multor statui ale acestui criminal de război, sesizând Parchetul de pe lângă ICCJ în mai multe cazuri.
În Ungaria şi în comunitatea maghiară, Wass este considerat un erou, un mare poet şi o victimă a regimului de atunci. În perioada ocupării Transilvaniei de Nord din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, ca urmare a dictatului de la Viena, a fost premiat de înalte instituţii academice din Ungaria, fiind numit totodată membru al Academiei Ungare, pentru cunoştinţele sale.
Wass Albert s-a sinucis în 1998 la 90 de ani, în Florida, Statele Unite.
0 Comentarii