Iun 7, 2023, 21:53

Iliescu, despre Revoluție și Mineriade: „Acum, să tot stăm să plângem morții”

roman iliescu

Deranjat de redeschiderea dosarelor Revoluției și Mineriadelor, Ion Iliescu a avut o reacție necontrolată, criticând chiar Curtea Europeană a Drepturilor Omului că face jocurile cuiva din România.

„Eu înţeleg pe cei care au avut pierderi, asta a fost. A fost caracterul cel mai radical de transformare din tot arealul nostru. La noi a fost o mişcare radicală de înlăturare a vechiului regim cu sacrificii umane. Acum să stăm să tot … plângem morții, în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societății românești.(…) Nu ştiu cui slujeşte, alminteri nu-i nicio problemă, dar pusă sub acest aspect – luarea la întrebări şi analize pe plan judiciar… A fost un moment de istorie cu părţile bune şi cu părţi mai puţin bune, cu stări conflictuale. Am trecut peste ele, am depăşit. Ce rost are să dezgropăm? Ele trebuie să formeze obiectul unor asemenea dezbateri, unor oameni care stau şi studiază istoria ca să tragem învăţăminte, nu să tot întreţinem o stare”, a declarat fostul preşedinte, după un simpozion CPUN, organizat la Senat.

Cei 17 români care au făcut plângere împotriva statului român, în dosarul Revoluţiei, vor primi câte 15.000 de euro, potrivit unei deciziei pronunţate, marţi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Curtea a constatat că „a avut loc o încălcare procedurală a Articolului 2 al Convenției, din cauza lipsei unei investigații eficiente privind evenimentele din decembrie 1989 în care rudele solicitanților au fost împușcate și omorâte”.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares