Iul 1, 2022, 00:50

În Islanda, cetăţenii se roagă de Guvern să primească mai mulţi imigranţi

sursa foto Wall Street Journal

Peste 11.000 de familii din Islanda s-au oferit să găzduiască refugiați sirieni, în încercarea de a determina guvernul să majoreze numărul de solicitanți de azil pe care este dispus să-i primească, aflat în prezent la doar 50, a relatat marți The Independent în ediția sa online, citată de Agerpres.

Islandezii au răspuns la apelul scriitoarei Bryndis Bjorgvinsdottir, care a creat un grup pe Facebook și a publicat o scrisoare deschisă către ministrul asistenței sociale, Eyglo Haroardottir, cerându-i să-i lase pe oameni să ajute.

Bjorgvinsdottir a spus că știe pe cineva care ar putea găzdui cinci sirieni fugiți de războiul brutal din țara lor, solicitând permise de lucru, documente de rezidență și garantarea ‘drepturilor de bază’, în schimbul acoperirii cheltuielilor cu zborul și a ajutorului pentru integrarea lor în societate.

În scrisoare, ea a spus că a inițiat acest grup pentru a arăta nivelul sprijinului public pentru ideea de a primi mai mulți refugiați, numindu-i pe aceștia ‘resurse umane’ cu experiență și calificări care i-ar putea ajuta pe toți islandezii.

„Ei sunt viitorii noștri parteneri de viață, cei mai buni prieteni, următorul suflet pereche, toboșarul din trupa copiilor noștri, Miss Islanda 2022, tâmplarul care termină în sfârșit baia, bucătarul de la cofetărie, pompierul și prezentatorul de televiziune”, a scris ea.

„Oameni cărora nu le vom putea spune niciodată în viitor: ‘Viața ta e mai puțin valoroasă decât viața mea'”, a adăugat scriitoarea.

Referindu-se la miile de imigranți care s-au înecat în încercări disperate de a trece Mediterana, Bjorgvinsdottir a cerut Islandei ‘să-și deschidă porțile’.

Peste 11.000 de persoane se alăturaseră până luni grupului, scriindu-și propriile propuneri în mii de comentarii.

Pe fondul exploziei acestui sprijin, premierul Sigmundur Davío Gunnlaugsson a anunțat crearea unei comisii care să reevalueze numărul de solicitanți de azil pe care îl va accepta Islanda.

Islanda, care are o populație de puțin peste 330.000 de persoane, a primit 1.117 imigranți în 2014, conform datelor guvernului.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares