Feb 2, 2023, 14:15

Încă 6 luni de sancțiuni economice împotriva Rusiei. Kremlinul promite că va răspunde pe măsură

161014200407_7961

Miniștrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene au decis prelungirea, până în 31 ianuarie 2016, a sancțiunilor economice împotriva Rusiei pentru rolul în declanșarea conflictului din Ucraina și refuzul de a implementa măsurile de la Minsk.

Sancțiunile prevăd interzicerea împrumuturilor către marile bănci rusești, cu capital de stat, dau și restricții în domeniile apărării și petrolier. În plus, Bruxelles a impus sancțiuni în ceea ce privește exportul de arme, echipament și tehnologie militară către Rusia, dar și a aprovizionării cu echipamente de ultimă generație pentru extracțiile de petrol. Nicio sancțiune nu a fost impusă asupra gazelor rusești.

Măsurile au fost luate pentru prima dată la 1 august 2014, ca urmare a conflictului din Ucraina și au fost dublate de altele mai drastice în luna septembrie a aceluiași an. În octombrie, într-o decizie separată a Consiliului European, sancțiunile au fost îmblânzite în cazul băncilor rusești cu filiale în Europa. Rusia a răspuns cu un embargo împotriva țărilor care au fost de acord cu aceste măsuri și a redus importurile din statele respective.

Rusia a avertizat că va răspunde dur altor sancțiuni de acest tip și că nu va mai accepta confiscarea bunurilor de stat pe care Kremlinul le are în Europa.

„Răspunsul nostru va fi pe măsură. Este inevitabil. Este singura cale în care putem acționa în politica externă. Înghețarea conturilor diplomaților este împotriva Tratatului de la Viena în ceea ce privește relațiile internaționale  care garantează imunitatea bunurilor diplomaților și proprietăților. Ministrul belgian de Externe ne transmite că nu știa acest lucru. Nu acceptăm asemenea explicații”, spunea Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Curtea de arbitraj de la Haga a condamnat Moscova în 2014 la plata unei indemnizaţii de 50 de miliarde de dolari către acţionarii companiei petroliere Iukos, a oligarhului şi opozantului Mihail Hodorkovski, acuzând Kremlinul de destructurarea voită a celei mai mari companii din domeniul petrolier din lume. Activele Rusiei din Franţa şi Belgia au fost îngheţate la solicitarea foştilor acţionari.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares