Iun 2, 2023, 01:36

Încă o victimă a regimului Erdogan. Jurnalist turc condamnat la închisoare pentru că l-ar fi insultat pe Twitter pe șeful statului

pont_erd

Un tribunal din capitala Ankara l-a condamnat la 21 de luni de închisoare cu suspendare pe un jurnalist al unuia dintre cele mai apreciate ziare de limbă engleză din Turcia pentru că l-ar fi insultat pe Recep Tayyip Erdogan. Bulent Kenes a fost găsit vinovat după ce a sugerat pe Twitter că dacă mama președintelui mai trăia, i-ar fi fost rușine cu ceea ce face fiul ei Turcia. Mama lui Erdogan a murit în anul 2011, când acesta era doar premier.

Jurnalistul a postat mesajul în iulie 2014, în ultima lună de mandat ca premier al lui Erdogan, pentru că în august acesta a câștigat alegerile prezidențiale. Editorul ziarului Zaman s-a apărat în fața judecătorului spunând că este protejat de libertatea de exprimare și că în postarea sa nici măcar nu a pomenit numele președintelui. Argumentele nu au fost luate însă în calcul demagistrați, care l-au condamnat la aproape 2 ani de închisoare cu suspendare. Ziarul la care lucrează jurnalistul este apropiat cercului de interese al lui Fethullah Gulen, unul dintre cei mai mare dușmani ai lui Erdogan.

Numărul jurnaliștilor, bloggărilor și oamenilor simpli condamnați pentru că l-ar fi insultat pe președintele turc este într-o îngrijorătoare creștere. Cel mai recent caz care a făcut înconjurul lumii a fost al Mervei Buyuksarac, fostă Miss Turcia în 2006, care riscă 2 ani de închisoare. Femeia a postat tot pe Twitter un pamflet al unei reviste de satiră în care părți ale imnului Turciei erau folosite să critice activitatea lui Erdogan. Deși a șters postarea, în urma avertismentul unei prietene, fostei Miss Turcia i-a fost întocmit dosar penal.

Erdogan a șocat Turcia când l-a amenințat public chiar înaintea alegerilor parlamentare din 7 iunie pe editorul celui mai vechi ziar turcesc, Cumhuriyet, care a publicat pe prima pagină un articol în care demonstra că președintele a trimis arme rebelilor sirieni. Partidul islamo-conservator al președintelui Recep Erdogan a pierdut majoritatea absolută în Parlament și nu mai poate guverna singur. Ceea ce i-a determinat pe analiști să spere la o îmbunătățire a vieții politice din Turcia și o mai mare libertate de exprimare.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), fondat de Erdogan, este la putere din 2002, cu un an înainte ca acesta să ajungă premier, poziție în care s-a menținut pentru 11 ani, până să ajungă șeful statului.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares