Mai 30, 2023, 23:32

Însuflețit de Rusia, Assad crede că a revenit în grațiile poporului și vrea alegeri prezidențiale

Russian_President_Putin_shakes_hands_with_Syrian_President_Assad

Preşedintele sirian Bashar al-Assad le-ar fi spus unor parlamentari ruşi, la Damasc, că este pregătit să ia parte la alegeri prezidenţiale, dacă poporul sirian susţine această idee, potrivit presei ruse. Mai mult, al-Assad şi-a exprimat de asemenea voinţa de a discuta o eventuală amendare a Constituţiei siriene şi de a organiza alegeri parlamentare.

Potrivit RIA Novosti, al-Assad i-a primit pe parlamentarii ruşi la reşedinţa sa din Damasc, duminică dimineaţa. Presa siriană de stat a anunţat că liderul sirian se întâlneşte cu o delegaţie rusă, fără să spună ce i-a transmis.

„Al-Assad a spus că, dacă poporul sirian consideră acest lucru necesar, el nu se va opune să ia parte la alegeri prezidenţiale”, a declarat un parlamentar rus pentru RIA Novosti.

Asta după ce sâmbătă și ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a susținut că Moscova vrea ca Siria să se pregătească pentru alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Idee pe care un lider rebel a denunţat-o drept „ilogică şi nerealistă”, având în vedere numărul mare de oameni care au fugit din ţară, sunt închişi sau persecutaţi de către Guvern.

Într-o declaraţie care marchează o schimbare a poziţiei Rusiei, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a mai declarat că forţele aeriene ruse, care-i bombardează pe insurgenţi în Siria din 30 septembrie, ar fi dispuse să ajute opoziţia siriană „patriotică”.

Pe de altă parte, rebelii sirieni care luptă sub umbrela Armatei Siriene Libere au spus că este nevoie ca Rusia să nu-i mai bombardeze, înainte să le ofere ajutor. Aceștia nu cred în teoria alegerilor prezidențiale care ar viza menținerea lui al-Assad la putere.

„Rusia trebuie ca mai întâi să-şi oprească bombardamentele asupra cartierelor generale ale ASL, înainte să ofere o susţinere aeriană pe care noi nu i-am cerut-o”, a declarat Fares Bayoush, liderul grupării Fursan al-Haq din cadrul ASL.

Raidurile ruseşti au lovit o serie de grupări afiliate ASL în zone din vestul Siriei, o regiune crucială pentru supravieţuirea lui al-Assad.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares