Liderii lumii se concentrează în ultima perioadă pe măsuri tot mai drastice pentru reducerea emisiilor de carbon. Pentru prima dată în ultimul deceniu, schimbările climatice au devenit la fel de importante în discursul public, dar şi pe masa negocierilor între marile cancelarii, precum conflictele armate sau cooperarea economică.
Cel care şi-a asumat rolul de lider în această luptă este Barack Obama, care conduce campania mondială pentru reducerea emisiilor de carbon. Papa Francisc s-a aliat și el campaniei pentru reducerea poluării, iar miercuri Dalai Lama a avertizat că ghețarii din Tibet se vor topi pînă în 2030 și că va participa și el la summit-ul pentru climă de la Paris, la finalul lunii noiembrie. Unul dintre cei mai vocali dintre liderii marcanţi ai planetei, care cer măsuri imediate în acest domeniu, este şeful Băncii Mondiale.
Într-o intervenţie la France 24, Jim Yong Kim a dezvăluit că la Paris s-ar putea ajunge la un acord pentru taxarea emisiilor de carbon, iar Banca Mondială sprijină acest demers. Acesta a spus că dacă nu facem nimic în următorii ani şi temperatura mai creşte cu încă un grad, planeta va muri.
„Ştim că punerea dioxidului de carbon în aer presupune un cost care poate fi tradus în mod direct în vieţi omeneşti. De exemplu, poluare pe bază de carbon ia vieţile a milioane de oameni în fiecare an. Dar nu am reuşit să incorporăm acest cost în modul în care facem afaceri. Prin taxe, prin impozite, prin scheme comerciale, vrem ca acest cost real al punerii dioxidului de carbon în aer să fie reflectat în tot ceea ce facem”, a spus şeful Băncii Mondiale la France 24, unde a asigurat că această taxare va duce la inovaţii care să producă energie verde.
„Secretul este să ajungem la un acord la Paris. Acum, negocierile sunt foarte complicate. De fiecare dată când vei încerca să determini 190 de ţări să încheie un acord va fi foarte complicat”, a mai adăugat Jim Yong Kim, mulţumit totuşi că măsuri pentru reducerea emisiilor de carbon a început să ia şi China, considerată cea mai poluantă ţară din lume.
81 dintre cele mai mari companii din lume au semnat un acord istoric cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, pentru reducerea drastică a emisiilor de carbon în procesele lor de fabricaţie. Google, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Nike, Levi Strauss, IBM, Coca Cola sau Ikea s-au alăturat la Casa Albă pactului pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. A fost încă o victorie importantă a lui Barack Obama în demersul său de a cristaliza cât mai mult sprijin pentru Acordul Climatic care urmează să fie dezbătut şi poate chiar semnat la Paris.
„Percepția dominantă este aceea că este strict o problemă de problemă de mediu, pentru iubitorii de natură, iar oamenilor de afaceri încăpățânați fie nu le pasă, fie o percep ca pe ceva care intră în conflict cu planurile lor de afaceri. Considerațiile privind schimbările climatice, eficiența energetică, energiile regenerabile nu numai că nu sunt contradictorii cu interesele companiilor, dar aceste din urmă au descoperit că își pot îmbunătății planurile de afaceri pe baza acestor considerații”, a spus Obama în timpul întâlnirii.
Companiile semnatare au angajaţi în toate cele 50 de state americane, mai mult de 9 milioane de muncitori şi venituri anulate de peste 3000 de miliarde de dolari. Deşi multe dintre cele 81 de companii activează în energie, giganţii petrolieri, precum ExxonMobil sau Chevron au fost marii absenţi.
Preşedintele Obama speră că susţinerea acestor mari companii va convinge delegaţiile din peste 200 de ţări care vor fi prezente luna viitoare la Paris, printre care şi România, să semneze Acordul Climatic. Mişcare considerată de mulţi, şi se pare că şi de preşedintele SUA, moştenirea pe care o va lăsa lumii Obama după cele două mandate ale sale.
Republicanii critică modul în care încearcă Obama să convingă marile companii să se oblige să facă schimbări atât de mari cu numai 6 săptămâni înainte de întâlnirea de la Paris.
Prin aderarea la American Business Act on Climate Change, companiile se angajează să pledeze pentru un obținerea unui acord climatic puternic înainte de negocierile finale de la Paris de luna viitoare. De asemenea, acestea au agreat să ia măsuri de reducere a propriilor emisii de carbon.
“Vara aceasta a fost cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată, iar emisiile de carbon sunt în creştere. Trebuie să reducem poluarea în propriile ţări şi să prevenim efectele schimbărilor climatice. Trebuie să ne adaptăm pentru a face faţă unui impact inevitabil. Nu putem să îi condamnăm pe copiii noştri şi pe copiii lor la un viitor pe care nu îl pot repara”, a avertizat Barack Obama la ONU pe liderii statelor membre.
Schimbările climatice reprezintă o ameninţare la adresa siguraţei naţionale a Statelor Unite, spunea Barack Obama şi în luna mai a acestui an.
“Fiţi siguri că va afecta modul în care forţele militare ne apără ţara. De aceea trebuie să luăm măsuri acum. Aceasta nu este doar o problemă a ţărilor situate în zona de coastă sau în anumite regiuni ale lumii. Schimbările climatice vor avea impact asupra tuturor ţărilor. Nicio naţiune nu este imună”, a spus Barack Obama la ceremonia de absolvire a Academiei Pazei de Coastă.
0 Comentarii