Iun 4, 2023, 00:39

Interviu. Cum poţi să ajungi în Paradis în această vară cu 1000 de euro

Zanzibar

Am fost întrebat de prea multe ori cât costă o vacanţă în Africa sau în Asia, ca să nu fiu acum convins că primul motiv pentru care mulţi oameni din jurul meu nu au ieşit niciodată din Europa este gândul că s-ar putea să nu-şi permită o asemenea „extravaganţă”. Dacă mai punem la socoteală şi faptul că mulţi dintre cei care m-au întrebat nu au avut niciodată vreo reţinere să dea 100 de euro pe noapte la Mamaia, atunci e clar că suntem în faţa unei uriaşe neînţelegeri. În aceste condiţii, o discuţie sinceră cu un consilier în turism, specializat pe vacanţe exotice, trebuie să lămurească lucrurile. Rareş Laţcu de la compania Aerocenter ne explică ce poţi face dacă ai 1000 de euro în buzunar (şi nu vrei neaparat să o spargi pe litoralul românesc), care sunt destinaţiile exotice la modă în 2015 şi multe alte ponturi foarte utile. Toate acestea în interviul de mai jos.

Rareş Laţcu
Rareş Laţcu

Care ar fi cele mai potrivite vacanţe exotice pentru perioada imediat următoare, iunie- septembrie? Când zic „potrivite” mă refer la preţuri, vreme, sezon turistic etc.

Dacă vrei să folosim termenul „potrivit”, trebuie să vă spun că un preţ mic este incompatibil cu sezonul uscat, pentru că atunci este de obicei vârful sezonului turistic, iar tarifele cresc faţă de altă perioadă a anului. Aşa că alegerea se face în funcţie de ce vrea fiecare: dacă vrei un preţ mic, îţi asumi că ai putea avea vreme ploioasă. Dacă vrei să fii sigur asupra vremii bune, alegi sezonul uscat care, în majoritatea destinaţiilor exotice, ţine din noiembrie până în aprilie, când la noi este iarnă.

Ce îi sfătuiesc eu pe cei mai mulţi turişti: să aleagă preţul mic atunci când îşi planifică vacanţa exotică şi să nu se îngrijoreze atât de mult de cum va fi vremea în sezonul ploios. De ce? Pentru că, de regulă, ploile într-o ţară exotică sunt de scurtă durată, de cca 5 minute şi sunt ca nişte duşuri calde. Temperaturile nu scad pe timp de ploaie, cum e la noi, când aerul se mai răcoreşte. Acolo temperaturile sunt constante, iar ploile  sunt chiar binevenite. Mai mult, în sezonul ploios şi vegetaţia este mai bogată, iar verdele pădurilor tropicale este minunat. Din experienţă va spun că am avut turişti care au ţinut morţiş să călătorească în Republica Dominicană în sezon uscat, în luna ianuarie, şi erau foarte împăcaţi cu alegerea făcută. La întoarcere, însă, m-au sunat şi mi-au spus că, din 7 zile, 4 au fost cu ploaie, lucru pe care nu l-au văzut pe niciun site de prognoză meteo, toate arătând soare în perioada călătoriei lor. Concluzia este că previziunile meteo de pe diverse site-uri sunt înşelătoare şi, cel mai adesea, chiar pe dos faţă de cum este vremea la faţa locului.

Pentru perioada iunie-septembrie, cele mai populare destinaţii exotice sunt Maldive, Thailanda, Bali, Sri Lanka, Mauritius, Seychelles, Zanzibar. Exceptând Bali, în toate destinaţiile menţionate este sezon ploios, însă tarifele sunt imbatabile, pentru că în low-season companiile aeriene au promoţii la biletele de avion, iar tarifele la cazare sunt mai mici. In concluzie, periaoda cea mai bună pentru vacanţă este cea în care puteţi călători.

Ao Nang, Thailanda
Ao Nang, Thailanda

– Care ar fi un preţ cinstit, în care să fie inclus transport, cazare, mese (mic dejun sau demipensiune), pentru o persoană care vrea să plece 10 zile într-o ţară din Asia sau Africa în această vară? Mă refer la un confort mediu, nu la variantele de lux…

Trebuie să împărţim puţin continentul asiatic, pentru ca preţurile diferă de la o destinaţie la alta. Dacă ne referim la Thailanda, Vietnam, Bali şi Malaezia, un preţ corect se încadrează între 1100 şi 1300 euro de persoană, fiind incluse biletul de avion dus-întors, cazarea de 10 zile cu mic dejun şi transferul de la aeroport. Cazarea este la hoteluri de 4 stele, care oferă un raport calitate-preţ corect. Acum trebuie şi să detaliem ce înseamnă un sejur în fiecare din aceste destinaţii. Daca vrei să mergi in Vietnam la banii aceştia, atunci poţi alege un sejur de 10 nopti la plajă în Phan Thiet sau poţi să-l împarţi, să stai în capitala Saigon 2-3 nopţi, iar apoi să te îndrepţi spre hotelul de la plajă. Dacă ne referim la Thailanda, cu 1300 de euro poţi să faci multe… Poţi alege plajele din Krabi, Phuket, Pattaya, Hua Hin şi Khao Lak sau poţi, de asemenea, să rezervi un sejur combinat, care să includă şi câteva nopţi în Bangkok. In Kenya, se pot rezerva vacanţe la plaja în Mombasa, la un cost de 1140 euro de persoana, preţ ce include biletul de avion dus-întors, cazare de 7 nopti cu demipensiune la un hotel bun de 4 stele si transferuri.

Desigur că variantele de sejur  menţionate mai sus sunt din categoria medie, fiind însă cele mai populare printre turiştii din România. Aceştia preferă să rezerve la agenţie o variantă de acest fel, cu câteva nopţi într-o capitală asiatică şi restul la un hotel situat pe plaja unei insule exotice. Celelalte activităţi de recreere şi vizitare a obiectivelor turistice sunt luate apoi de la agenţiile de turism locale, atât pentru că acestea au preţuri mai convenabile, dar şi pentru că se poate negocia preţul, mai ales când e vorba de grupuri mai mari de turişti. Sunt costuri şi mai mici de atât, de exemplu pentru sejururile de 7 nopti în Bali poţi plăti sub 1000 de euro, dacă prinzi o promoţie la biletele de avion. Ce vreau să spun este că aceste programe nu îţi vor dezvălui o destinaţie exotică cu totul. Dar cu siguranţă îţi vor deschide apetitul pentru călătorii şi o mică portiţă spre înţelegerea şi diversitatea acestei lumi.

Kenya
Kenya

– Rareş, hai să dăm un exemplu concret. Cineva are în buzunar 1000-1200 de euro şi vrea să plece într-o vacanţă în Thailanda, Indonezia sau undeva în Africa. Kenya, să zicem. Cum poate să-şi atingă visul?

În primul rând, trebuie să-şi planifice foarte bine acest vis căutându-şi vacanţa din timp, chiar cu 6 luni înainte, când sunt cele mai mari şanse să gasească un tarif bun la biletul de avion şi reducere de Early Booking la cazare. Sigur că mai este varianta unor oferte speciale care pot apărea la companiile aeriene cu puţin timp înainte de călătorie, însă aceasta este o chestiune de şansă ce presupune un grad mare de impredictibilitate. În general, cei care-şi planifică luna de miere o fac din timp, cu câteva luni înainte de data nunţii. La fel, cei care visează mult la o vacanţă exotică, studiază ce pot face acolo şi nu vor să mai amâne momentul rezervării acesteia. Cred că rezervând din timp, cumva simţi că ai făcut primul pas spre îndeplinirea visului, iar restul timpului stai linistit şi îti imaginezi ce minunat va fi când vei ajunge acolo. Intr-adevăr, bugetul este foarte important şi un punct de pornire spre creionarea vacantei. Dar la fel de importante sunt  preferinţele şi aşteptările pe care le are clientul de la vacanţă. Aici intervin specialiştii în vacanţele exotice personalizate care ascultă, dar si consiliază clienţii, împărtăşind cu aceştia informaţii, sugestii şi experienţa lor personală, pentru a-i ajuta să-şi dea seama dacă acea vacanţă li se potriveşte şi este întocmai ce caută. Deci visul poate fi atins foarte usor: un telefon sau e-mail adresat specialiştilor în vacanţe exotice de la o agenţie de turism. Şi cu ceva timp înainte. De acolo, lucrurile merg usor, aşa că visul are toate şansele să devină realitate….citeşte continuarea pe travelzoom.ro

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares