Feb 3, 2023, 02:18

Ioan Rus: „Victore, dacă îți dai demisia de la Guvern, partidul îți rupe și celălalt picior!”

bpn psd

Victor Ponta a reușit din nou să întoarcă în favoarea sa situația din PSD, dejucând planurile de revoltă ale lui Liviu Dragnea. Ședința Biroului Politic al partidului s-a desfășurat exact așa cum și-a dorit premierul: Dragnea a fost lăsat în off-side având de partea sa doar doi lideri de filială, partidul i-a cerut să nu își dea demisia de la Guvern și Rovana Plumb a fost validată în funcția de președinte interimar, lucru neprevăzut în statutul formațiunii.

Ponta a beneficiat de susținerea lui Gabriel Oprea, care, deși nu este membru PSD, participă în voie la toate ședințele vecinilor săi de sediu. Chiar și lui Ion Iliescu i s-a părut firesc ca un președinte al unui alt partid să fie prezent la discuțiile secrete ale social-democraților. „A fost membru al PSD, este cel mai important aliat al nostru”, a spus Iliescu, întrebat cum i se pare această prezență ciudată. Că Gabriel Oprea nu este chiar oricine s-a văzut și din vasalitatea afișată de unii dintre liderii PSD față de importantul vecin. Marian Oprișan, vicepreședinte al PSD, l-a întâmpinat pe Gabriel Oprea la intrarea în sediu și l-a pupat pe ambii obraji, conducându-l apoi la ședință, pentru a repeta gestul și la plecare.

În ședință, Ponta i-a anunțat pe colegi că și-a dat demisia din funcția de președinte al PSD fără să explice motivele care au stat la baza acestei decizii. Înspăimântați că s-ar putea ca Ponta să își dea demisia și din funcția de prim-ministru, Lia Olguța Vasilescu și Ioan Rus i-au pus în vedere răspicat să nu îi treacă prin cap așa ceva, pentru că partidul nu va accepta. „Victore, dacă îți dai demisia de la Guvern, partidul îți rupe și celălalt picior!”, a spus Ioan Rus.

De osanale a avut parte și succesoarea lui Ponta, Rovana Plumb, Marian Oprișan stârnind hohote de râs cu elogiile aduse noii sale șefe. „E femeia noastră, e femeia anului, trebuie să o susținem”, a spus Oprișan.

Rovana Plumb a fost validată în unanimitate ca președinte interimar al PSD dar trebuie să mai treacă și de votul Comitetului executiv convocat săptămâna viitoare la sugestia lui Ion Iliescu, care a cerut „o analiză mai amplă”. Liviu Dragnea va face atunci ultima încercare de a bloca desemnarea Rovanei Plumb, amenințând cu o retragere a sa în cazul în care aceasta rămâne pe funcția de președinte. Dragnea a spus și în ședința BPN și după că se gândește pînă la ședința CEX dacă mai rămâne în funcția de coordonator politic al PSD, pentru că nu dorește să mai gireze anumite parsoane din conducerea partidului.

„Eu trebuie să mă gândesc serios dacă mai garantez pentru cineva din conducerea partidului. Iau în calcul un singur lucru, să mă gândesc serios să mă hotărăsc ce vreau să fac eu în ceea ce priveşte conducerea partidului”, a spus Dragnea, sugerând că atacurile aduse de anumite posturi de televiziune la adresa sa în ultimele două zile au fost coordonate din interiorul partidului. „Nu ştiu de unde au venit atacurile, o asemenea acţiune coordonată nu este întâmplătoare, eu nu mai cred în coincidenţe”, a declarat el. Întrebat dacă știe că cei din PSD îl suspectează că ar fi „omul lui Iohannis”, Dragnea a râs: „Nu sunt omul lui Iohannis, este una din cele mai mari prostii pe care le-am auzit”

Liviu Dragnea are de înfruntat o opoziție puternică la vârful PSD.  Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a declarat înainte de ședința BPN că Liviu Dragnea nu este în măsură să conteste interimatul Rovanei Plumb, precizând că acesta deţine doar calitatea de membru de partid. „Dragnea nu are nicio calitate în partid ca să ceară organizarea unui congres sau să nu fie de acord cu interimatul Rovanei. Domnul Dragnea nu apare în statut, nu avem vreun articol, ceva clar, nu are nicio funcţie. Dacă mergem după statut şi eu sunt important că am fost socrul preşedintelui”, a declarat Ilie Sârbu.

Și Ion Iliescu se opune planurilor fostului secretar al PSD. Iliescu a arătat că l-a revaluat pe Victor Ponta, despre care a spus că a dat dovadă de curaj și responsabilitate în momentul în care a decis să își dea demisia de la șefia PSD. „A fost gestul unui bărbat politic”, a spus Iliescu.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares