Ian 31, 2023, 00:02

Iohannis a convocat CSAT. Ce se va discuta în Consiliu

SURSA: Presidency.ro

Şedinţa CSAT de marţi vine la scurt timp după ce preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen, ministrul Apărării din Germania. Oficialul german a avut întâlniri şi cu premierul Victor Ponta dar şi cu ministrul Apărării, Mircea Duşa. Este de aşteptat ca la şedinţa CSAT să fie discutate concluziile acestor discuţii.

De ambele părţi a fost exprimată preocuparea faţă de situaţia din Ucraina, subliniindu-se necesitatea implementării acordurilor de la Minsk şi importanţa deosebită a unităţii de acţiune la nivelul UE în eforturile vizând rezolvarea acestei crize”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

În aceeaşi zi în care a discutat cu Ursula von der Leyen, Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu şeful Grupului Bilerberg, Thierry de Montbrial.

Domnul Thierry de Montbrial i-a prezentat Preşedintelui României preocupările sale în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene şi a menţionat că acesta va fi de altfel subiectul principal al reuniunii din acest an a World Policy Conference, un forum mondial care reuneşte lideri politici, economici şi de opinie într-un efort dedicat găsirii unor soluţii pentru principalele provocări ale momentului în plan regional sau internaţional”, scrie pe pagina Administraţiei Prezidenţiale.

Tot săptămâna aceasta, judecătorii i-au cerut lui Iohannis să verifice în CSAT dacă Serviciul Român de Informaţii se implică în actul de justiţie. Solicitarea judecătorilor vine după ce generalul SRI Dumitru Dumbravă a spus într-un interviu că, în baza unui nou „concept integrat” de combatere a corupţiei, instanţele de judecată au devenit pentru SRI „câmp tactic„. Afirmaţia acestuia a fost întărită de şeful Seviciului, Eduard Hellvig, care a spus că SRI urmăreşte procesele „să nu existe persoane cum au fost în trecut, judecători, procurori, care pe drum au uitat că servesc statul român şi au avut alte preocupări decât a servi statul român„. Judecătorii consideră că prin această implicare activă în procesul judiciar, SRI îşi depăşeşte atribuţiile şi încalcă Constituţia şi legile ţării, discreditând întregul sistem de justiţie.

Un alt subiect care ar putea să ajungă pe agenda CSAT de marţi îl reprezintă defrişările ilegale. Iohannis a cerut, la mijlocul lunii mai, ca până la următoarea şedinţă a Consiliului toate instituţiile abilitate trebuie să prezinte materiale care să ofere „o imagine mai clară” asupra amplorii acestui fenomen.

„Lucrurile au evoluat, nu mai sunt doar la nivel de intenţie. Am avut săptămâna trecută o discuţie cu premierul despre ordinea de zi pentru următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, procedură legală, şi am definitivat ordinea de zi pentru următoarea şedinţă a CSAT”, declara Klaus Iohannis în 18 mai.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares