Mar 25, 2023, 22:35

Iohannis a lipsit de la Summit-ul împotriva ISIS condus de Obama. Ce decizii au luat liderii Planetei VIDEO

summit

Președintele României, Klaus Iohannis, nu a participat, marți, la Summit-ul anti ISIS convocat de Barack Obama la New York. Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, România a fost reprezentată la Summit de către consilierul prezidențial Ion Oprișor, Președintele preferând să susțină la aceeași oră un discurs la plenara ONU. 

În schimb, alți șefi de stat și de Guvern, în special cei din UE, s-au grăbit să onoreze invitația la cele 4 ore de dezbateri importante pe marginea subiectului cel mai fierbinte al Planetei.

Președintele american, Barack Obama, a declarat în cadrul dezbaterilor, că „în Siria, ISIL nu poate fi învins fără un președinte nou și un guvern nou”, referindu-se la solicitările insistente ale liderilor occidentali ca Bashar Al Assad să fie înlăturat de la putere.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a arătat, într-un discurs înflăcărat, că pentru a fi distrus ISIS trebuie limitată inclusiv libertatea de exprimare. „Sunt un mare fan al libertății de exprimare, dar libertatea de a urî (freedom to hate) este inacceptabilă”, a spus Cameron, referindu-se la necesitatea împiedicării comunicării și răspândirii mesajelor islamiștilor, în special pe rețelele sociale. Totodată, premierul britanic a spus că trebuie împiedicați imamii afiliați ISIS să mai aibă acces la comunitățile musulmane din Occident, „pentru a le spăla creierele”, și că țările din coaliția anti ISIS trebuie să ia măsuri mult mai dure împotriva radicalilor musulmani în interiorul fiecărei țări în parte.

De altfel, liderii participanți, inclusiv cei care reprezentau regimuri musulmane, au fost de acord că șefii religioși ai Islamului trebuie să fie puși să le exeplice adepților că ceea ce predică ISIS nu reprezintă adevăratul Islam.

CE A SPUS IOHANNIS DESPRE ISIS

Klaus Iohannis a declarat, marţi, la ONU, în discursul susținut în plen, că Naţiunile Unite trebuie să îşi asume noi angajamente în lupta împotriva terorismului, inclusiv ISIS, să rezolve cauzele migraţiei şi să fie mai puţin tolerante în privinţa unor conflicte precum cel din Ucraina sau Transnistria.

„Naţiunile Unite sunt invitate, împreună cu organizaţiile regionale şi statele individuale, să îşi asume noi angajamente în lupta împotriva terorismului în toate manifestările sale, fie că sunt crime pline de laşitate împotriva oamenilor nevinovaţi, distrugerea barbară a patrimoniului cultural comun al umanităţii, sau forma odioasă şi fără precedent dezvoltată de aşa-numitul ISIS/Da’esh ale cărui acţiuni constituie evidente violări ale dreptului internaţional şi ale drepturilor omului pe care ne străduim atât de mult să le susţinem”, se arată în intervenţia preşedintelui Klaus Iohannis, susţinută în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares