Feb 7, 2023, 04:44

Iohannis a numit noul şef la DIICOT în ciuda lobby-ului făcut de DNA împotriva acestuia

jandarmi-mascati-arestari.7k0naj3x24

Iohannis a semnat astăzi numirea lui Daniel Horodniceanu în funcţia de procuror şef al DIICOT, după ce tergiversase validarea acestuia din cauza presiunilor făcute din zone ale Justiţiei, societăţii civile şi politice împotriva numirii acestuia.

Iohannis a avut săptămâna trecută o întâlnire cu Horodniceanu, despre care s-a vehiculat în presă că s-a încheiat cu solicitarea procurorului de a face un selfie cu şeful statului, solicitare refuzată de acesta.

Deşi propunerea a venit din partea ministrului Cazanciuc, surse politice susţin că lobbz intens împotriva lui Horodniceanu s-a făcut şi la Victor Ponta.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat CSM să îi pună la dispoziţie stenogramele şedinţei în care a fost audiat Daniel Horodniceanu, avizat de magistraţi pentru şefia DIICOT. Iohannis a ceruit să i se trimită şi documentele care au stat la baza avizului, pentru ca şi Preşedintele să poată lua o decizie. Dacă îl validează sau nu pe Horodniceanu este o întrebare spinoasă pentru Iohannis.

Coincidenţa face ca exact în perioada în care Daniel Horodniceanu a fost audiat pentru numirea la şefia DIICOT, DNA să facă public dosarul primarului de Iaşi, Gheorghe Nichita. Din punct de vedere al interesului DIICOT, dosarul lui Nichita spune că acesta îi avea la ordin pe interlopii din celebrul clan al Cordunenilor, pe care îi folosea inclusiv pentru a intimida anumite persoane. Clanul Cordunenilor ar fi trebui să se afle sub supraveherea DIICOT Iaşi, care era condus chiar de către Daniel Horodniceanu.

În cadrul audierilor de la CSM, întrebat în legătură cu clanul Cordunenilor, procurorul Daniel Horodniceanu a spus că supravegherea clanurilor se face cu mandat de la judecător, precizând că membrii unor astfel de grupări sunt cetăţeni români şi DIICOT respectă legislaţia în orice situaţie. Horodniceanu a spus că nu ştia despre activităţile lui Gheorghe Nichita şi nici despre relaţia acestuia cu Cordunenii.

Imediat după avizul primit de către Horodniceanu au apărut reacţiile negative din partea societăţii civile afiliată procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Semnalul a fost clar: Horodniceanu nu trebuie să ajungă pe funcţia de şef al DIICOT, pentru că este vulnerabil.

 

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares