Iun 3, 2023, 13:22

Iohannis a promulgat legea mamelor pentru care Guvernul nu are bani şi a cerut creşteri de salarii la bugetari

iohannis si ciolos

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că a promulgat legea privind indemnizația pentru mame şi cere Guvernului Cioloş să rezolve legea salarizării bugetarilor.

„Chiar astăzi (n.r. luni) am semnat un decret de promulgare pentru o lege care, cu siguranță, este din zona dvs, este vorba de decretul de promulgare a legii pentru modificarea și completarea OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, adică indemnizația pentru mame”, a spus Iohannis, la ceremonia de învestitură a noului ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru.

În opinia sa, legea este bună, așteptată și bine-venită.

„Vă încurajez pe dvs (n.r. ministrul Muncii) și pe dvs, dl prim-ministru, să găsiți în Guvern cele mai bune soluții pentru a aplica cât se poate de repede această lege. Eu vă rog să nu tratați această chestiune într-un mod contabil. Este o lege proactivă, din zona politicilor demografice, care, cu siguranță, este foarte importantă pentru România”, a adăugat Iohannis.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat la finalul lunii martie proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului și prin care se stabilește că indemnizația va fi acordată până când copilul împlinește doi ani.

Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creșterea copilului timp de doi ani și timp de trei ani, pentru copilul cu handicap, după cum prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege.

Premierul Cioloş a anunţat zilele trecute că nu există finanţare pentru aplicarea acestei legi şi că Guvernul ia în calcul amânarea aplicării ei.

În acelaşi discurs, Iohannis a cerut guvernului să găsească soluţii pentru creşterile salariale promise în legea salarizării:

„Nu pot, domnule Ministru, să trec peste un întreg complex de probleme care vă aşteaptă, şi anume salarizarea bugetarilor, situaţie complicată. De mulţi ani încoace, guvernanţii, parlamentarii încearcă să găsească soluţii la această problemă, fără să fi găsit una satisfăcătoare pentru toată lumea până în momentul de faţă. Din discuţii cu foarte multă lume, înţeleg foarte bine că există o mare aşteptare. Există evident o mare aşteptare pentru creșterea salariilor bugetarilor, există, evident, o mare aşteptare pentru eliminarea inechităţilor din domeniul salarizării bugetarilor.

Vă doresc, domnule Ministru, ca, împreună cu toţi actorii implicaţi, cu colegii din Guvern, cu sindicatele, cu toţi cei care pot contribui la această discuţie, să vă aplecaţi asupra acestei chestiuni şi să găsiţi o soluție bună, o soluţie acceptată care realmente îmbunătăţeşte situaţia în acest domeniu.”

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares