Iun 6, 2023, 20:24

Iohannis, atac la plagiatori în Universitatea unde şi-a luat Kovesi doctoratul acuzat de plagiat

ioha

Președintele Klaus Iohannis a lansat astăzi un atac la adresa persoanelor publice care au plagiat, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Vest din Timişoara. Interesant este că Preşedintele a abordat subiectul exact la Universitatea unde Laura Codruţa Kovesi şi-a susţinut teza de doctorat acuzată acum a fi plagiată. 

„În chestiunea plagiatului este foarte important să avem un verdict clar și acest verdict să se găsească în timp util”, a afirmat șeful statului la Timișoara, la deschiderea noului an universitar, care va avea loc în Aula Magna a Universității de Vest.

El a subliniat că plagiatorii trebuie să dispară din politică și din mediul universitar.

„Un politician dovedit ca plagiator trebuie să dispară din spațiul politic. Un cadru universitar dovedit plagiator trebuie să dispară din spațiul universitar. Dacă se dovedește că nu a fost plagiator, este necesar să se constate în timp util și foarte clar”, a adăugat Iohannis.

El a apreciat că este un lucru bun că discuțiile cu privire la plagiate au luat amploare.

„Se aude foarte mult despre plagiate, persoane publice și mai puțin publice sunt acuzate că au plagiat. Există multe discuții dacă este adevărat sau fals, dacă trebuie să rămână în viața publică sau să se retragă. Această discuție a luat amploare. Acest lucru îl găsesc bun”, a mai afirmat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că atunci când s-a discutat primul caz de plagiat, acesta nu a interesat pe nimeni și nu a avut niciun efect electoral.

„Păcat. Este păcat că a durat atât până această temă a devenit importantă. Acum este. Acum este și, domnule ministru Mircea Dumitru, ține de dumneavoastră și de mulți alții să clarificați această chestiune”, a arătat Iohannis, precizând că nu ajută pe nimeni ca analiza plagiatelor să dureze cât elaborarea tezei de doctorat.

Potrivit președintelui, politicienii au constatat că a acuza pe cineva de plagiat aduce voturi și le-a transmis universitarilor că depinde de ei să scurteze la minimum luarea unei decizii în cazul suspiciunilor de plagiat.

„Este dăunător pentru societatea românească ca astfel de discuții să se prelungească atât de mult. Domnule ministru, nu interesează pe nimeni cum se numește comisia care analizează (…), doar să avem un răspuns simplu și într-un termen rezonabil”, a s-a adresat șeful statului ministrului Educației, Mircea Dumitru.

În opinia sa, este mult mai greu pentru cineva dovedit că nu a plagiat să-și reabiliteze credibilitatea.

Pentru a-i sancționa pe cei care au plagiat, consideră Klaus Iohannis, este nevoie de proceduri clare, rapide și credibile.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares