Feb 4, 2023, 19:45

Iohannis cere Guvernului să îi convingă pe români să iasă la vot

iohannis si ciolos

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că este de discutat modul în care legislația electorală a răspuns așteptărilor cetățenilor la alegerile locale şi cere Guvernului să înceapă o campanie de educaţie civică pentru alegerile de la toamnă, astfel încât românii să fie convinşi să voteze

„Este de discutat modul în care legislația electorală a răspuns așteptărilor cetățenilor. Va trebui să analizăm cu luciditate cadrul legislativ și măsura în care el servește sau nu intenției de a avea sau nu un public informat, păstrând în același timp cerințele de integritate, transparență și responsabilitate în finanțarea campaniilor electorale”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni

„Mi-aș fi dorit o comunicare mai rapidă a rezultatului oficial și poate chiar un mod mai prietenos de prezentare a acestora”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.

„Pentru alegerile parlamentare, Guvernului îi revine o sarcină importantă. Cineva trebuie să se ocupe de o campanie de conştientizare or acest lucru, după părerea mea, trebuie să îl facă Guvernul, printr-o campanie națională, care conștientizează importanța votului. Nu importanța votului pentru un anumit partid, ci importanța votului în sine și să mobilizeze electoratul ca să meargă la vot.

De câţiva ani buni, românii cer o nouă clasă politică: ei vor să fie reprezentaţi şi conduşi de politicieni integri și dedicaţi interesului public. Rolul fundamental în reformarea și înnoirea clasei politice îl au alegătorii. Nu trebuie să ne imaginăm că altcineva decât alegătorul poate să schimbe clasa politică românească. Votul este instrumentul cel mai puternic prin care se poate schimba clasa politică. Votul este instrumentul prin care partidele pot fi obligate să devină mai bune, mai performante, să aibă politici mai bune, să aibă criterii de integritate pe care le respectă. Eu pot să invit partidele să se reformeze, pot să vorbesc pentru reformarea clasei politice, dar singur nu. Singur nu pot să fac acest lucru. Dumneavoastră, alegătorii, trebuie să schimbați prin vot felul în care acționează partidele politice.

Şi insist pe criteriul integrităţii. Este extrem de important. Dacă ne referim la alegerile care tocmai au trecut, alegerile locale. Administrație se poate învăța, politica se poate învăţa, integritatea însă nu. Un politician ori este integru, ori nu este integru, iar pentru o comunitate este foarte important să aleagă un om integru, indiferent dacă vorbim de alegeri locale sau alegeri parlamentare.

Acest principiu a integrității a fost abordat diferit de către partide. Unele partide au luat treaba foarte în serios, au stabilit criterii de integritate şi le-au respectat. Alţii au mimat. Alegătorul trebuie să decidă cine are dreptate şi eu cred că românii în continuare își doresc o clasă politică reformată, înnoită, integră şi competentă.

Acum alegerile locale s-au încheiat, dar munca pentru noii aleși abia începe. Și alegătorii, și societatea civilă trebuie să urmărească cu mare atenție ce fac noii aleși, cum își pun în practică proiectele, cum respectă ceea ce au propus și au promis. Toate aceste lucruri sunt importante, fiindcă următoarele alegeri vin în curând”, a spus Preşedintele

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares