Iun 7, 2023, 14:18

Iohannis critică Comisia Europeană înainte de vizita lui Juncker în Rusia

iohannis si juncker

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat atitudinea Comisiei Europene faţă de Polonia, în contextul în care preşedintele Comisiei, Jean Claude Juncker, a anunţat o controverată participare la un summit de la Moscova, unde va avea discuţii cu Vladimir Putin.

Președintele Klaus Iohannis susține că „oportunitatea momentului” privind adoptarea recentă de către Comisia Europeană a Opiniei privind statul de drept în Polonia ridică semne de întrebare, șeful statului exprimându-și încrederea în capacitatea democrației poloneze în găsirea celor mai bune soluții în conformitate cu cerințele statului de drept.

„Istoria ne-a arătat că valorile democrației liberale și ale statului de drept trebuie mereu protejate, cultivate și promovate și că nu sunt de la sine înțelese, iar riscurile la adresa lor nu trebuie niciodată neglijate sau subestimate. În acest context, nu pot să nu remarc recenta adoptare de către Comisia Europeană, pe 1 iunie, a Opiniei privind statul de drept în Polonia. Dincolo de semnele de întrebare asupra oportunității momentului ales de către Comisie, am deplină încredere în capacitatea democrației poloneze de a găsi cele mai bune soluții în conformitate cu cerințele statului de drept, având în vedere tradiția Poloniei de implicare activă în consolidarea, în perioada post-comunistă, a unei reale democrații”, a declarat Iohannis, vineri, la conferința „Romania’s Security Leadership in South East Europe”, organizată la Palatul Cotroceni.

El și-a exprimat speranța că instituțiile europene vor sprijini constructiv eforturile Poloniei, pentru că „actualul context dificil, mai ales în Vecinătatea Estică, dar și în interiorul Uniunii Europene, reclamă concentrarea tuturor demersurilor în direcția asigurării stabilității și securității noastre, în sensul cel mai larg”.

„Contăm, în acest sens, în acest demers, pe contribuția Poloniei, partener strategic al României”, a spus șeful statului, citat de Agerpres.

Comisia Europeană a transmis miercuri un avertisment formal Poloniei pe tema respectării statului de drept, după ce executivul comunitar și guvernul conservator de la Varșovia nu au reușit să ajungă la un acord pentru soluționarea disputelor legate de reformele întreprinse de acesta din urmă, în special cele care privesc Tribunalul Constituțional, potrivit agențiilor AFP și Reuters.

La evenimentul de la Palatul Cotroceni au participat ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares