Mar 30, 2023, 11:18

Iohannis dă semnalul pentru Cioloș: Ideea alegerii primarilor în două tururi, foarte bună

sursa Facebook

Iohannis le-a sugerat Guvernului și Parlamentului să găsească o soluție prin care să facă posibilă alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„Ideea este, sigur, foarte bună. Întrebarea se pune dacă se mai poate, cu așa puțin timp înainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare și, sigur, în oarecare măsură, a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai înțeleaptă soluție”, a spus șeful statului duminică, la Iași.

Premierul Dacian Cioloș a spus că va discuta cu partidele politice despre ideea unei ordonanțe de urgență referitoare la desfășurarea alegerilor locale în două tururi de scrutin. Premierul nu exclude nici varianta asumării răspunderii în Parlament. „Studiem toate posibilitățile”, a răspuns Cioloș.

Reamintim că PNL a înaintat în urmă cu o săptămână premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanță de urgență a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Dacian Cioloș a spus însă a doua zi că nu este democratic ca o lege adoptată de Parlament să fie modificată de Guvern prin OUG.

„Este o decizie politică, mai ales că este vorba de alegeri. Este o lege pe care Parlamentul a votat-o. Eu, în Guvernul pe care îl conduc — este un Guvern independent— care nu este implicat politic, și nu cred că este democratic să modifice un Guvern prin OUG o lege politică”, a spus Cioloș.

Cererea PNL privind organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin este neconstituțională, iar legislația electorală nu poate fi modificată cu un an înainte de alegeri, în sensul avantajării unui partid politic, a declarat marți, la RFI, deputatul PSD Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei, după ce Alina Gorghiu a cerut PSD să se solidarizeze cu românii care doresc o competiție reală la alegerile locale și să accepte această propunere.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares