Feb 4, 2023, 20:38

Iohannis dansează într-un singur tur cu PSD: Legea alegerilor nu trebuie schimbată

psd si kiwi

Klaus Iohannis a declarat miercuri, de două ori, că alegerile locale de anul acesta trebuie să se desfășoare într-un singur tur, pentru că nu este corectă modificarea legii chiar în timpul perioadei electorale.

Prima declarație a fost făcută la dezbaterea organizată de Inițiativa România. „Știu că pe foarte mulți dintre dumneavoastră vă preocupă tema alegerilor locale: un tur sau două tururi de scrutin. Personal, mi-am exprimat opinia și, cu plăcere, o fac și acum. Cred că alegerile în două tururi de scrutin sunt mai potrivite. Însă, în același timp trebuie să acceptăm câteva principii de soliditate a legislației. Să schimbăm o lege înainte să fi fost vreodată aplicată, eu cred că aici trebuie să judecăm foarte bine. Nerăbdarea de a schimba ceva, înainte măcar să fi încercat dacă funcționează sau nu, cred că ne caracterizează și apare, poate, de prea multe ori. Un pic de răbdare, și cu politicienii, și cu alegerile, cred că, din când în când, ne-ar face bine.”, a declarat Iohannis.

Acesta a arătat că „schimbarea politică românească nu se va produce nici în funcție de numărul de tururi în care se aleg primarii la vară, nici în funcție de această discuție”. „Pentru că a alege nu înseamnă schimbarea unui nume cu alt nume sau a candidatului unui partid cu candidatul altui partid. Schimbarea autentică vine din felul în care se face politică, prin felul în care se ajunge la opțiunea politică”, a explicat șeful Statului.

A doua declarație legată de necesitatea organizării alegerilor într-un singur tur pentru primari a fost făcută la Televiziunea Publică, miercuri seara. Iohannis a susținut că varianta cu două tururi de alegeri la locale este bună, însă a afirmat că există o legislație nouă, care trebuie văzut cum funcționează. El a arătat că opinia sa în acest caz nu înseamnă că se implică în discuția cu privire la legislația electorală.

El nu crede că există un conflict între PNL și Dacian Cioloș și a apreciat că premierul a acționat corect în acest caz.

„Pe bună dreptate, primul ministru nu a dorit să tranșeze el, care conduce un Guvern tehnic, o chestiune care este eminamente politică: dacă se fac alegeri într-un tur sau în două tururi. Această chestiune, obligatoriu, trebuie tranșată în Parlament, între partide, prin vot”, a spus șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis apreciază abordarea PNL în cazul alegerilor locale ca fiind una „foarte legitimă” și nu „populistă” sau „electoralistă”.

„Abordarea PNL mi se pare foarte legitimă, fiecare își face calcule înainte de alegeri. Este evident că, în 2014, tot prin schimbări în legislația electorală, de ultim moment, au plecat aproximativ 500 de primari la vremea respectivă de la PNL la PSD. Este evident să-și dorească PNL un mod de alegeri care îi pune cel puțin pe picior de egalitate cu partidul care are mult mai mulți primari. Pentru PNL, este o problemă foarte importantă, foarte grea și abordarea PNL nu este nici populistă, nici electoralistă”, a declarat Iohannis, într-un interviu difuzat, miercuri seara, de TVR 1, cu privire la atacarea în contencios administrativ a HG privind alegerile locale de către PNL.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares