Dec 7, 2022, 02:31

Iohannis ia peste picior Coaliţia pentru Familie. De ce Referendumul este obligatoriu

ioha

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că organizarea referendumului pentru familia tradiţională în luna aprilie a anului viitor este ”înţeleaptă”, şi a luat peste picior faptul că partidele au semnat un protocol cu alianţa ONG-urilor care cer modificarea constituţiei împotriva homosexualilor. 

”Mi se pare o decizie înţeleaptă să se facă un referendum în primăvară”, a comentat şeful statului legat de acordul partidelor pe această temă.

Întrebat despre apelurile sale anterioare la toleranţă, Iohannis a spus, ironic, că dacă toate formaţiunile politice susţin demersul Coaliţiei pentru Familie ”înseamnă că acolo se promovează cel mai bine toleranţa”.

Coaliţia pentru Familie dorea organizarea referendumului pentru familia tradiţională în 11 decembrie, odată cu alegerile parlamentare, pentru că acest lucru ar fi provocat o dezbatere aprinsă în societate şi ar fi mobilizat la vot o mare masă de oameni.

Preşedintele Iohannis şi liderii principalelor partide s-au opus înă acestui lucru, PSD, ALDE şi PNL promiţând, la presiunile Coaliţiei care controlează un număr de voturi, că referendumul va fi totuşi organizat în luna aprilie a anului viitor.

Care este însă procedura parlamentară pentru a se ajunge acolo?

Iniţiativa Coaliţiei se află acum în procedură pe ordinea de zi a plenului Senatului. Plenul nu se va ntruni până la alegeri aşa că proiectul va fi lăsat moştenire viitorului Parlament. În Senat, ca să poată fi aprobată, iniţiativa are nevoie de votul a două treimi din numărul total al senatorilor – număr care nu a fost atind aproape niciodată la vot. După ce trece de Senat, proiectul ajunge la comisia juridică a Camerei Deputaţilor, şi apoi la plen, unde are nevoie tot de două treimi din numărul total de voturi. Dacă nu se întrunesc cele două treimi, se convoacă plenul reunit al celor două camere şi se încearcă atingerea a trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor care să susţină iniţiativa. Dacă numărul este atins, în termen de 30 de zile se convoacă referendumul. Acesta este validat dacă se prezintă la vot 30% din numărul total al alegătorilor.

Procedura de revizuire

(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
(2) Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
(3) Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares