Ian 27, 2023, 10:16

Iohannis îi cere lui Ponta să nu bage pomeni electorale în Bugetul pe 2016

iohannis ranjind

Preşedintele Klaus Iohannis cere Guvernului Ponta să nu introducă pomenile electorale în legea bugetului pe 2016, pentru a influenţa rezultatul alegerilor.

„Ne aflăm în perioada imediat premergătoare construirii bugetului. Îmi doresc ca el să fie rezultatul unei viziuni, al asumării unor obiective în interesul întregii societăți și al respectării angajamentelor luate de întreaga clasă politică, nu al unor calcule electoraliste sau interese partizane. Practica direcționării de resurse de la bugetul statului pentru a influența procesul electoral nu are ce căuta într-o democrație puternică. Renunțarea la un asemenea mod de lucru ar fi tocmai expresia unui comportament responsabil.”, a declarat Iohannis la un eveniment al ambasadei Marii Britanii

Iohannis a mai vorbit şi despre întărirea Justiţiei şi a statului de drept.

Consolidarea statului de drept și întărirea mecanismelor democratice reprezintă o prioritate a mandatului meu. Statul de drept înseamnă că nimeni nu este mai presus de lege. Iar când spunem „nimeni”, aceasta înseamnă de fapt nicio putere a statului şi nicio persoană, indiferent de demnitatea publică în care se află într-un moment sau altul.
În calitatea de Președinte al României, mi-am asumat rolul de a fi un promotor şi garant al statului de drept. Cred că acțiunile mele, în acest aproape prim an de mandat, vorbesc de la sine despre modul în care am susținut pe deplin domnia legii și funcționarea justiției.

Justiția din România a parcurs un proces de schimbare, care a făcut ca întreg sistemul să devină unul eficient, modern şi performant. Aceste demersuri trebuie continuate. Un sistem judiciar independent, integru şi imparţial, în care drepturile omului sunt respectate pe deplin, este unul din pilonii de bază ai unui stat democratic.
Justiția contribuie la însănătoșirea societăţii prin combaterea unor fenomene grave care stagnează evoluția comunității, de tipul corupției, precum şi la reechilibrarea raporturilor juridice de drept privat, indiferent de natura lor. La intrarea în profesie, magistrații, judecătorii şi procurorii jură să respecte Constituția şi legile ţării, drepturile şi libertățile cetăţenilor. În acest mod, se subliniază o dată în plus supremația Constituției.

Eforturile de până acum pentru întărirea mecanismelor democratice trebuie continuate și prin creșterea calității actului legislativ. De altfel, „rule of law” presupune calitate, transparență și corectitudine în adoptarea actelor normative. Vreau să reafirm aici faptul că România are nevoie de legi clare, coerente și durabile, că o democrație solidă nu își permite schimbări de legislație de pe o zi pe alta și nici artificii procedurale de tipul comasării mai multor acte normative, fără nicio legătură între ele, într-o singură ordonanță de urgență. În același timp cu schimbarea practicilor în materie de legiferare trebuie să existe şi o schimbare a atitudinii fiecăruia dintre noi, prin respingerea oricăror tentative de încălcare a legii. Locul, parcursul şi viitorul României pot fi garantate prin asigurarea domniei legii.”, a spus Preşedintele

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares