Aug 13, 2022, 02:13

Iohannis loveşte partidele în moalele capului. Se conturează un Cabinet de tehnocraţi. PSD renunţă la guvernare

psd si kiwi

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, joi, la Palatul Cotroceni, în debutul consultărilor pentru stabilirea noului Guvern, delegaţia PSD, afirmând că are loc „ma mult decât o simplă schimbare de Guvern”, ci este şi o schimbare de „paradigmă” în politică, fiind nevoie de cele mai bune soluţii.

„După părerea mea este mult mai mult decât o simplă schimbare de Guvern. Eu cred că vorbim despre o schimbare de paradigmă politică românească şi cred că e bine să găsim cele mai bune soluţii”, a spus Klaus Iohannis, în deschiderea consultărilor.

Preşedintele a precizat, citat de Mediafax, că scopul consultărilor este găsirea unei „soluţii bune” pentru un nou Guvern, şi de aceea vrea să afle „opiniile, soluţiile şi conceptele” partidelor parlamentare.

Întâlnirea a durat foarte puţin, câteva minute, după care Liviu Dragnea a declarat, în mod surprinzător, că pentru PSD, prezenţa la guvernare nu mai este importantă. „Prezenţa la guvernare e mai puţin importantă acum, important este să particiopăm la un proiect de reconstrucţie”, a spus preşedintele PSD. Acesta a explicat că nu este eficient să se discute acum despre un nume de prim-ministru, ci să se ajungă la un consens politic pentru o schimbare de paradigmă, Dragnea preluând astfel mesajul Preşedintelui.

Conform unor surse politice, Preşedintele le-a spus liderilor PSD că este plăcut surprins să vadă că PSD nu avansează niciun nume de prim-ministru şi l-a întrebat pe preşedintele Liviu Dragnea dacă respinge cu totul ideea alegerilor anticipate. Acesta i-a arătat că PSD nu respinge nicio variantă, dacă existpă consens.

Iohannis le-a mai spus că el nu doreşte să ia o decizie pripită şi că este momentul pentru o resetare a clasei politice. Totodată, a dat de înţeles că nu va accepta formarea unui guvern politic, sugerând că opţiunea sa va fi un Cabinet de specialişti.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că i-a propus preşedintelui ca după prima rundă de consultări să aibă loc o nouă discuţie cu toţi liderii partidelor parlamentare pentru a se ajunge la un numitor comun privind profilul viitorului premier şi programul politic.

El a mai spus că în acest fel s-ar renunţa la procedura standard, constituţională, potrivit căreia preşedintele consultă partidele şi apoi nominalizează un premier care merge la fiecare partid în parte pentru a obţine sprijin politic. „Vreau să plecăm de la altceva, nu de la a nominaliza o persoană care să bată la uşa fiecărui partid şi să stăm cu toţii cu emoţii” , a spus el.

 

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares