Mar 23, 2023, 04:08

Iohannis: O simplă schimbare a Guvernului NU rezolvă problemele României

iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, după accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină, tragedia din Clubul Colectiv a atins nervul naţiunii române, arătând că Guvernul a demisionat foarte târziu şi că a fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se întâmple.

„Acum un an de zile, am fost în plină campanie electorală pentru turul doi ale alegerilor prezidenţiale. Acum un an de zile, voi aţi decis ca eu să stau aici şi să fiu preşedintele României. Aţi decis asta împotriva unui aparat de partid imens care a dorit altceva. Atunci s-au vehiculat sloganuri importante – altfel de a face politică, o abordare nouă, o politică curată. Aceste lucruri le-aţi dorit pentru România, iar alegerea mea a fost primul mare pas spre acest altfel de politică curată, nouă, transparentă”, a declarat şeful statului, citat de Mediafax.

El a spus că în ultimele săptămâni „lucrurile au luat o turnură nouă”, amintind accidentul din 20 octombrie, în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină, ce făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea.

„După zece zile, în 30 octombrie, a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv. Această tragedie a afectat nervul naţiunii. Oamenii au aşteptat acţiuni, au aşteptat rezultate, au aşteptat demisii din partea unor policieni care au eşuat. Oamenii au aşteptat ca cineva să-şi asume răspunderea, să apară în clasa politică românească acea responsabilizare politică. Majoritatea policienilor nu au înţeles aceste cerinţe decât foarte târziu. Foarte târziu au înţeles că nu pot face orice, nu pot ignora voinţa poporului. Acele accidente, şi decesul poliţistului, şi tragedia de la Clubul Colectiv s-au produs pentru că legi şi norme au fost ignorate”, a arătat preşedintele.

El a spus că marţi seară indignarea românilor „s-a transformat într-o revoltă autentică”, iar manifestanţii au avut dreptate.

„Ei avut cereri de bun simţ. Ei au solicitat răspunsuri, au solicitat clarificări. Aseară au avut loc cele mai potrivite manifestări de stradă pe care le-am văzut eu. (…) În fine, foarte târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni pentru ca această demisie să se întâmple„, a adăugat Iohannis.

Solicitările făcute de protestatari sunt corecte şi „de bun-simţ”, cum ar fi cele privind siguranţa clădirilor în caz de cutremur şi îmbunătăţirea situaţiei din spitale, iar de acum politicienii nu mai pot ignora poporul şi trebuie să intervină.

„Apropo de solicitările de altă natură care au apărut în cursul ultimelor zile şi care au fost formulate în cursul demonstraţiilor de aseară. Este adevărat, şi demonstranţii aici au făcut un lucru simplu – ne-au spus ce cred ei că trebuie să se întâmple în viitorul previzibil. Cred că aceste solicitări sunt corecte. Sunt solicitări de bun-simţ. S-a vorbit despre clădirile din Bucureşti care sunt supuse riscului sismic şi unde trebuie intervenit. Perfect adevărat. S-a vorbit despre îmbunătăţirea situaţiei din spitale. Perfect adevărat”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a subliniat că aceste propuneri şi solicitări trebuie să fie luate în seamă de politicieni, iar viitorul Guvern, indiferent cum va arăta, va trebui să vină cu soluţii.

„Pentru asta e nevoie de consultări, consultări publice şi politicienii vor trebui să se obişnuiască să asculte pe cei care i-au trimis acolo, pe cetăţeni”, a susţinut Iohannis.

Preşedintele a arătat că în acest fel vor putea fi rezolvate mult mai repede şi eficient problemele din societate, care sunt foarte bine cunoscute de cei care au guvernat până acum.

„Doar că unii care au guvernat au preferat să le amâne sau să le ignore. Sper că următorii guvernanţi nu vor repeta această greşeală”, a continuat şeful statului.

Nu în ultimul rând, Iohannis a spus că schimbarea actualului Guvern nu este decât un „nou pas” important în direcţia corectă, de a schimba politica românească şi de a îmbunătăţi performanţele clasei politice, însă „mai e mult de făcut”.

„Nu putem să credem că o simplă schimbare a Guvernului rezolvă problemele României, nici măcar problemele clasei politice româneşti. Este nevoie de mult mai mult. Eu sunt dispus să-mi asum aceste demersuri care în final vor duce la un altfel de politică în România. O politică pentru cetăţeni, o politică previzibilă şi transparentă”, a conchis preşedintele.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares