Iun 25, 2022, 20:00

Iohannis refuză promulgarea legii dării în plată, PNL o susţine în continuare

iohannis la pnl

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Parlamentului, cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor ipotecate, anunţă Administraţia Prezidenţială. PNL în schimb, anunţă că susţine legea în continuare.

„Legea privind darea în plată este bine-venită, dar forma adoptată de Parlament, în loc să-i ajute pe cei care au credite imobiliare, riscă să creeze noi dificultăţi, mergând chiar până la imposibilitatea aplicării ei. Terminologia neclară, necorelarea cu legislaţia în vigoare şi crearea unor situaţii de inechitate între beneficiarii legii sunt câteva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astăzi legea spre reexaminare Parlamentului. Este atributul Legislativului să definească mai riguros termenii folosiţi, astfel încât să fie eliminate neclarităţile şi evitate confuziile”, a scris, pe Facebook, Klaus Iohannis.

Potrivit cererii de reexaminare, principiul dării în plată este un principiu economic şi juridic care induce partajarea riscurilor, în mod echitabil, între creditor şi debitor. Aplicarea acestui concept este binevenită, însă trebuie să aibă în vedere adaptarea instituţiei dării în plată la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, se arată în solicitarea preşedintelui către Parlament.

PNL anunţă printr-un comunicat de presă că susţine în continuarea legea iniţiată de deputatul Daniel Zamfir, arătând că este atributul Parlamentului să elimine abuzurile băncilor: „Împărțirea riscului între bancă și client în privința creditelor este o nevoie socială care trebuie să-și găsească răspunsul adecvat în mecanismele legale, iar acesta este atributul Parlamentului”

„Orice lege aflată deja în vigoare, la fel ca și proiectul legii dării în plată, este perfectibilă. Din acest punct de vedere este de datoria Parlamentului să aducă acele modificări sau completări dezirabile pentru ca legislația să răspundă nevoilor și așteptărilor din societate.

Cererea de reexaminare este atributul constituțional al președintelui României, iar dincolo de acest fapt este demersul persoanei publice cu cel mai ridicat grad de încredere din partea cetățenilor. Este motivul pentru care PNL va analiza cu toată atenția observațiile care pot duce la îmbunătățirea legii dării în plată.

În acest sens, PNL propune constituirea la nivelul Parlamentului a unui grup de lucru din care să facă parte atât reprezentanții sistemului bancar, ai Guvernului, ai celor care vor fi beneficiarii acestui act normativ, pentru a găsi cea mai bună formulă de reglementare în acest caz.”, se arată în comunicatul PNL.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares