Mar 30, 2023, 05:01

Iohannis: Se lucrează la o vizită a lui Obama în România. Președintele a avut un tete a tete cu liderul SUA

ioha si obama

Președintele Klaus Iohannis a declarat la Washington că a avut o scurtă discuție cu șeful de stat american și că acesta i-a mulțumit pentru rolul României în parteneriatul strategic cu SUA. „Am schimbat câteva propoziții și nu vă ascund că una din ele m-a bucurat, mi-a mulțumit pentru partaneriatul strategic pe care îl avem”, a spus Iohannis. Întrebat dacă Barack Obama va veni în România, Iohannis a răspusn „se lucrează la asta”

Iohannis a anunțat vineri la Washington că România și-a asumat patru angajamente noi în domeniul securității nucleare, între care implementarea unui sistem pilot de depistare a circulației materialelor radioactive și o nouă contribuție la fondul de securitate nucleară al AIEA.


„Am anunțat o serie de noi angajamente pe care România și le-a asumat cu acest prilej, și anume: unu — consolidarea capacităților naționale pentru investigații criminalistice în domeniul nuclear, doi — îmbunătățirea transportului materialelor nucleare și radioactive prin implementarea unui sistem pilot de depistare a circulației și transportului substanțelor radioactive, trei — dezvoltarea și implementarea unui curs național de training pe tema culturii securității nucleare și patru — o nouă contribuție voluntară la fondul de securitate nucleară al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA)”, a spus șeful statului, după Summitul securității nucleare, citat de Agerpres.

El a precizat că în cadrul summitului s-a referit și la provocările de securitate cu care se confruntă regiunea Mării Negre, punctând că acestea sunt relevante în contextul discuției despre întărirea securității nucleare și prevenirea terorismului nuclear.

„Cred că regiunea Mării Negre este crucială nu doar pentru securitatea regională, ci și pentru cea euroatlantică în ansamblu. Din acest motiv, am pledat pentru ca regiunea să beneficieze de o atenție specială în arhitectura de securitate și pentru o intensificare a cooperării strategice pe acest palier”, a spus Iohannis.

El a subliniat că este foarte important că România are un program clar și face parte din grupul restrâns al statelor cu capacități nucleare relevante posesoare ale întregului ciclu al combustibilului nuclear.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares