Iun 3, 2023, 13:52

Iohannis semnează ca primarul? Decret controversat pentru revoluţionari condamnaţi pentru corupţie

kiwi

Presedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind conferirea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Este vorba despre 505 persoane, prevăzute în anexa decretului, publicată pe pagina de internet a Preşedinţiei. Printre acestea se numără actorul Alexandru Arşinel, Niculae Dide, dar şi Florentin Scaleţchi, condamnat la 6 ani de închisoare pentru fapte de corupţie.

Potrivit Preşedinţiei, este vorba de persoane care, „la propunerea Secretariatului de Stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989, au obtinut avizul Comisiei parlamentare a revolutionarilor din decembrie 1989 conform dispozitiilor art.9 2 alin.5 din legea 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată la presiunea organizaţiilor de revoluţionari, Guvernul a hotărât să-i reintroducă în plată pe revoluţionarii ale căror rente lunare fuseseră tăiate în 2012.

După ce presa a semnalat faptul că pe lista revoluţionarilor se află şi persoane controversate, Preşedinţia a revenit cu explicaţii, susţinând că lista respectivă a fost trimisă, conform legii, la Cotroceni, de către Secretariatul de Stat pentru revoluţionari. .

„Propunerile pentru acordarea acestui titlu au fost înaintate de către Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, cu avizul Comisiei parlamentare a Revoluționarilor din Decembrie 1989.

Conform documentației transmise Administrației Prezidențiale, procedura s-a desfășurat la nivelul instituțiilor abilitate de lege. Aceasta include analiza dosarelor personale, iar decizia acordării acestui titlu, în urma verificărilor, revine în totalitate, din punctul de vedere al legalității și oportunității, Secretariatului de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 și Comisiei parlamentare a revoluționarilor din Decembrie 1989. Acestea din urmă sunt singurele organisme în măsură să ofere clarificări suplimentare.

În temeiul OUG 95/2014, constatând respectarea îndeplinirii procedurilor legale, Președintele României a emis decretul privind acordarea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”, se arată în precizările Preşedinţiei

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares