Iun 7, 2023, 21:38

Iohannis: Trebuie să condamnăm orice manifestare de ură, xenofobie și extremism

iohannis

„Statul este obligat să apere cu sfințenie demnitatea și libertatea ființei umane, iar orice manifestare sau formă incipientă de ură trebuie prevenită, condamnată și combătută”, a declarat Președintele Klaus Iohannis, spunând că o prioritate a mandatului său va fi aceasta: „Îmi doresc ca în acest mandat să putem afirma voința noastră de a combate mai intens și mai eficient fenomenele de antisemitism, de negare a Holocaustului, de xenofobie și extremismele de orice fel”

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj cu prilejul comemorării a 75 de ani de la pogromul legionar antievreiesc de la București (21 – 23 ianuarie 1941), în care arată că acest eveniment reprezintă o pagină dezonorantă în istoria României

„Acum 75 de ani, în București au avut loc atrocități și fapte inumane, comise în zilele de 21 — 23 ianuarie 1941, de către legionari și acoliții lor. Samavolnicia persecuțiilor și actele de o violență extremă, săvârșite pe criterii etnice, s-au soldat cu decesul a peste o sută de evrei și rănirea gravă a numeroși supraviețuitori. Virulența climatului antisemit și atmosfera opresivă în care trăiau etnicii evrei din acele timpuri au culminat cu aceste scene barbare, care au dovedit în fapt incapacitatea societății de a apăra valori și principii fundamentale ale lumii moderne”, spune Iohannis.

„Pentru generația tânără, faptele de atunci sunt probabil evenimente foarte îndepărtate, dar cruzimea lor este cât se poate de actuală, dacă urmărim evoluțiile din alte părți ale lumii. Gândiți-vă la acei semeni care, după ce au fost torturați, au fost atârnați în cârligele abatorului din București, unii dintre ei când încă mai respirau! Gândiți-vă la zecile de femei și bărbați împușcați în pădurea Jilava! Gândiți-vă la lăcașurile de cult, devastate și incendiate! Depinde doar de noi ca memoria acelor evenimente tragice să fie păstrată cum se cuvine și să nu trecem sub tăcere suferința victimelor”, a mai spus șeful Statului.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares