Feb 3, 2023, 08:59

ISIS a executat 2500 de oameni în 1 an şi jumătate de califat

isis cnn

Gruparea Statul Islamic a executat 2000 de civili şi alţi 420 dintre membrii săi – în Siria – de când a proclamat califatul, în urmă cu 18 luni, şi până în prezent, anunţă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Printre civilii executaţi se află aproximativ 930 de membri ai tribului sunnit Al-Shaitat, care s-au ridicat împotriva organizaţiei jihadiste anul trecut, după ce a aceasta i-a ocupat teritoriile.

Gruparea teroristă a executat totodată 420 dintre proprii membri – în principal luptători străini – acuzaţi de spionaj în favoarea unor ţări sau pentru că au încercat să evadeze pentru a se întoarce acasă.

De asemenea, Statul Islamic a executat – în Siria – peste 1.000 de militari din cadrul trupelor guvernamentale şi membri ai unor miliţii loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad, cât şi alţi 253 de luptători rebeli şi jihadişti rivali, a adăugat ONG-ul.

Pe 29 iunie 2014, la câteva săptămâni după ce a cucerit bucăţi întregi în Irakul vecin, organizaţia şi-a proclamat liderul, pe Abu Bakr al-Baghdadi, „calif” şi a anunţat că acesta este îndreptăţit ca toţi musulmanii din lume să-i jure credinţă.

Forțele armate irakiene au pus stăpânire pe clădirea guvernului local, ultima redută a ISIS din Ramadi. O lovitură importantă împotriva jihadiștilor care au ocupat orașul timp de 7 luni.

Ramadi este un oraș sunit situat la 100 de kilometri vest de Bagdad.  A fost cucerit pe 17 mai de Statul Islamic după o amplă ofensivă și o retragere haotică a forțelor irakiene. Acestea din urmă au recucerit pe 8 decembrie un cartier cheie înainte de a intra, pe 22 decembrie, în centrul orașului.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares