Mar 24, 2023, 23:33

ISIS, bilanț la un an de califat. 5000 de execuții, un teritoriu cât Marea Britanie și o armată în creștere

ISISFighters

Atentatele din ultimele zile din Franța, Tunisia, Kuweit, Somalia sau Yemen, au reprezentat modul Statului Islamic de a sărbători un an la înființare. Pe 29 iunie 2014, în prima zi a Ramadanului, sărbătoarea sfântă musulmană, liderii armatei sunite care activau în zona Siria-Irak, au proclamat „Statul Islamic”, sub domnia lui Abu Bakr al-Baghdadi, primul calif. A fost și momentul în care numele ISIS (ISIL) a început să fie cunoscut. În curând însă, prin brutalitate, fanatism și forță, Statul Islamic a devenit notoriu în toată lumea și să crească într-un ritm agresiv în următoarele 12 luni.

Într-un an, gruparea şi-a extins teritoriul pe care îl controlează în Siria şi Irak, în pofida intervențiilor coaliţiei internaţionale conduse de SUA care și-a propus, fără succes, să-i distrugă pe jihadişti. Mai mult, Statul Islamic a reuşit să creeze o reţea de grupări care îi sunt afiliate în întreaga lume, în detrimentul Al Qaida, pe care vrea să o decimeze și să o înlocuiască.

Acapararea teritoriilor strategice din Irak – unde au reușit să pună stăpânire pe Mosul, al doilea oraș ca mărime al țării – și Siria, a demonstrat că Statul Islamic poate ataca pe mai multe fronturi, la sute de kilometri depărtare. Faima le-a adus și pierderi semnificative. Cele 4000 de raiduri aeriene ale coaliției ar fi ucis nu mai puțin de 10.000 de jihadiști în autoproclamatul teritoriu cu o suprafață asemănătoarea celei a Marii Britanii, susține The Independent.

Săptămâna trecută, ISIS a revendicat un atac sinucigaş în Tunisia soldat cu moartea a 38 de persoane, majoritatea turişti străini. În aceeași zi, gruparea a organizat un atentat sinucigaş asupra unei moschei şiite în Kuweit, soldat cu 26 de morţi și a servit ca sursă de inspiraţie pentru autorul unui atac în Franţa, care şi-a decapitat şeful şi a încercat să-şi arunce în aer o uzină de gaz.

Numai în Siria, ISIS a executat într-un an peste 3.000 de persoane, dintre care 1.800 de civili, inclusiv 74 de copii, potrivit Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Bilanţul include şi cele 200 de persoane ucise în oraşul kurd Kobane în atacul de săptămâna trecută şi cei 900 de membri ai tribului sunnit Shaitat care au fost ucişi în 2014 pentru că s-au opus jihadiştilor. Nu este disponibilă nicio cifră exactă privind crimele comise în Irak, însă gruparea este suspectată că a executat mii de persoane, dintre care 1.700 de recruţi, majoritatea şiiţi, asasinaţi la nord de Bagdad.

În viitorul apropiat, Statul Islamic are mai multe șanse de dezvoltare în Siria decât în Irak, pentru ca 60% dintre sirieni sunt sunniți, comparativ cu 20% dintre irakieni.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares