Mar 25, 2023, 13:22

ISIS pierde controlul Ramadi, una dintre cele mai importante cuceriri din Irak

New York Post

După o săptămână de lupte  crâncene, forțele armate irakiene au pus stăpânire pe clădirea guvernului local, ultima redută a ISIS din Ramadi. O lovitură importantă împotriva jihadiștilor care au ocupat orașul timp de 7 luni.

„Orașul Ramadi a fost eliberat. Forțele antiteroriste irakiene au arborat drapelul irakian deasupra complexului guvernamental din Anbar”, a declarat un general de brigadă la televiziunea de stat, adăugând că mulți jihadiști au reușit să scape, deși soldații săi au reușit să omoare majoritatea. Lupte sporadice continuă aibă loc în oraș, dar neimportante, potrivit martorilor.

Încă de duminică au existat rapoarte ale unor confruntări dure ale luptătorilor ISIS cu trupele antiteroriste irakiene, sprijinite de suniți și de aviația americană.

Ramadi este un oraș sunit situat la 100 de kilometri vest de Bagdad.  A fost cucerit pe 17 mai de Statul Islamic după o amplă ofensivă și o retragere haotică a forțelor irakiene. Acestea din urmă au recucerit pe 8 decembrie un cartier cheie înainte de a intra, pe 22 decembrie, în centrul orașului.

Statele Unite au salutat luni recucerirea Ramadi de către forțele irakiene. „Felicităm guvernul irakian și forțele irakiene curajoase, care au arătat atât de multă perseverență”, a declarat secretarul de stat american John Kerry într-un comunicat.

Președintele francez François Hollande a afirmat luni că recucerirea de către forțele irakiene a orașului Ramadi, situat la vest de Bagdad, reprezintă ‘cea mai importantă victorie’ de până acum în lupta împotriva jihadiștilor grupării Statul Islamic.

‘Această eliberare constituie cea mai importantă victorie de la începerea luptei împotriva organizației teroriste Daesh, a precizat Palatul Elysée într-un comunicat. ‘Este o etapă majoră a restabilirii autorității statului în Irak’, a adăugat președinția franceză, precizând că Francois Hollande l-a felicitat pe prim-ministrul irakian Haidar al-Abadi.

Premierul s-a angajat luni să-și elibereze țara de gruparea jihadistă Statul Islamic, la câteva ore după recucerirea orașului Ramadi de către forțele irakiene.

„Dacă 2015 este un an al eliberării, 2016 va fi cel al marilor victorii care vor pune capăt prezenței Daesh în Irak. Vom merge să eliberăm Mosul și va fi lovitura fatală pentru Daesh”, a adăugat el, referindu-se la cel mai mare oraș aflat sub controlul SI în nordul Irakului din iunie 2014. Tikrit și Sinjar se află, de asemenea, sub controlul ISIS.

0 Comentarii

Shares