Iun 7, 2023, 12:14

ISIS se mută în Libia şi pune stăpânirea pe cel mai important oraş istoric

Sabratha

ISIS a preluat controlul Sabratha, oraşul libian considerat sit UNESCO. Localitatea adăposteşte unele dintre cele mai bine păstrate amfiteatre romane din lume. Sabratha se află la doar 80 de kilometri de capitala Tripoli. Autorităţile locale se luptă din greu în ultima perioadă cu ameninţare ISIS atât din est, cât şi din vest.

Militanţii jihadişti au fost văzuţi vineri în centrul oraşului istoric, în binecunoscutele maşini pick-up Toyota. Localinicii credeau că gruparea se află în unul dintre raidurile obişnuite. Dar după ce au luat doi prizonieri, au instituit rapid puncte de acces şi control şi au anunţat că oraşul este sub controlul lor.

Distrugerea ruinelor Sabratha, incluse în anul 2011 în patrimoniul cultural UNESCO, ar reprezenta un dezastru planetar, susţin speciaşitii, mult mai important ca distrugerea sitului Palmira din Siria. În luna octombrie militanţii au filmat momentul în care au aruncat în aer vestitul Arc de Triumf din oraşul sirian vechi de 2000 de ani, după ce au distrus şi alte temple celebre din Palmira. Oraşul sirian este considerat de reprezentanţii UNESCO unul dintre cele mai importante centre culturale din lume.

Cel puţin 400 de sirieni şi-au pierdut viaţa la numai câteva zile după ce Statul Islamic a cucerit oraşul Palmira, localizat strategic în deşertul central al Siriei, în execuţii simbolice organizate de ISIS.

Militanţi l-au decapitat în luna august pe Khaled al-Asaad, un expert în vârstă de 82 de ani care a fost timp de peste 50 de ani directorul serviciului pentru Antichităţi din Palmira, după ce l-au ţinut încarcerat şi l-au interogat timp de peste o lună de zile.

Jaful comorilor naţionale se dovedeşte o practică tot mai profitabilă pentru ISIS şi pare motivul ascuns din spatele predilecţiei pentru ocuparea şi chiar distrugerea locurilor istorice, pe care îl explică printr-o presupusă aversiune faţă de politica idolatrizării şi a promovării culturii pre-islamice. Statul Islamic ar controla peste 4.500 de situri arheologice în Siria şi Irak şi face milioane de euro din vânzarea antichităţilor pe piaţa neagră, bani pe care îi foloseşte pentru finanţarea războiului şi atentatelor.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares