UPDATE: Remus Truică a fost pus astăzi sub învinuire de către DIICOT şi se află sub control judiciar
DIICOT a început urmărirea penală în dosarul BRD împotriva rețelei formate din soţii Truică, Adrian Sârbu, Sorin Roșca Stănescu, bancheri de top, notari şi un judecător, care au devalizat 45 de milioane de euro de la bancă.
Adrian Sârbu și Sorin Roșca Stănescu au fost duși vineri în fața procurorilor pentru a li se prezenta învinuirile, iar Remus Truică și complicii vor merge mâine la DIICOT, pentru audieri.
35 milioane pentru Remus Truică
Procurorii DIICOT spun că cel de-al treilea lider al grupului infracţional organizat este Remus Truică. Acesta a fost şi principalul beneficiar al banilor, din cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul său direct, obţinând astfel suma de 35.000.000 Euro. Suma a fost în ceea mai mare parte externalizată prin includerea acesteia în circuite financiare prin conturi deschise în Monaco, Elveţia, Austria şi Cipru, conturi controlate direct de Remus Truică şi locotenentul acestuia, Cristian Relu Aparaschivei şi apoi folosite de aceştia pentru achiziţionarea unor bunuri de lux, ambarcaţiuni şi imobile. Declaraţia de avere din 2010 a soţiei lui Aparaschivei, judecătoarea Mazilu, arată conexiuni interesante ale familiei.
Potrivit documentului, Relu Aparaschivei îi acordase la nivelul acelui an un împrumut de 1,5 milioane de euro afaceristului israleian Yoav Stern, fostul soţ al Oanei Cuzino. Numele lui Stern a fost vehiculat în afacerea RAFO la finalul Guvernării Năstase, „epocă” în care Remus Truică s-a ridicat spectaculos, fiind fost şef de cabinet al lui Adrian Năstase.
În afara lui Aparaschivei anchetatorii reţin că Truică a mai folosit în activitatea de obţinerea de credite de la BRD încă opt „înaintaşi”, această calitate fiindu-le atribuită şi celor doi ex-directori din Ministerul de Interne, Marius Coconete şi Victor Nicoreșteanu. Toţi cei opt sunt puşi sub acuzare în dosar pentru înşelăciune şi spălare de bani. Aceştia au putut obţine credite foarte mari pentru că au beneficiat de statutul de clienţi privilegiaţi, calitate care era atribuită exclusiv de prietenul lui Truică, Sorin Popa.
„În acelaşi sens Truică Remus a coordonat şi înfiinţarea a cinci societăţi comerciale reprezentate şi administrate de Aparaschivei Cristian Relu, Coconete Ilie Marius şi Simion Nicolae Eduard, care de asemenea au obţinut în mod fraudulos credite de la BRD – GROUP SOCIETE GENERALE”, se arată în ordonanţa procurorilor DIICOT de punere sub acuzare a celor 30 de persoane.
Spre exemplu, una din cele cinci firme pe care s-a luat credit cu încălcarea normelor este SC Romanian Luxury Yachting SRL, suma primită fiind de 3.000.000 de euro
„Astfel, deşi s-a acordat creditul în condiţiile încheierii unui contract de gaj pe bunuri viitoare în scop de garanţie, bunurile care se presupune că au fost achiziţionate în acest scop nu au ajuns în România, cu excepţia unui utilaj tip strung de o valoare foarte mică raportat la valoarea creditului acordat”, mai precizează anchetatorii.
Remus Truică și-a cumpărat un apartament în Columbia Palace de pe Avenue Princesse, în Monaco, cea mai scumpă clădire din principat, cu vedere deasupra Mediteranei și deasupra circuitului de Formula 1. În Columbia Palace, prețul unui apartament pleacă de la 2 milioane de euro și poate ajunge și la 20 de milioane.


Irina Truică, fosta soție, are domiciliul într-o zonă exclusivistă din insula Saint Martin, în Arhipeleagul Caraibelor, în zona Les Teres Basses. O căutare pe Google Earth a localizat locuința doamnei Truică:


30 de persoane sunt puse sub acuzare procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în urma unei anchete de amploare derulată la BRD Societe Generale. Acuzaţiile: constituire de grup infracţional, înşelăciune în dauna băncii şi spălare de bani. Practic procurorii nu au făcut altceva decât să ia la mână creditele acordate de bancă către celebrităţi politice şi din mass media denumiţi în limbaj bancar „clienţi cu statut privilegiat” raportat la notorietate, depozitele lor bancare sau venituri anuale de cel puţin 100.000 de euro şi patrimoniu cu valori între 500.000 şi un milion de euro. Rezultatul a fost mai mult decât spectaculos, multe din acestea fiind luate prin diferite metodă de fraudă.
Prejudiciul total este deocamdată de 43,5 de milioane de euro
Pe lista celor 30 de oameni puşi sub acuzare în dosare se află foştii soţi Remus şi Irina Truică, Adrian Sîrbu – ex Pro TV, Sorin Roşca Stănescu, Andrei Bejenaru – administratorul firmelor controlate de Puiu Popoviciu și familia Zerlin şi Radu Dimofte, Cristian Aparaschivei – locotenentul lui Truică, soţia acestuia – Cristina Mazilu, fost judecător la Tribunalul Bucureşti în prezent la Judecătoria Sectorului 4 dar şi doi foşti directori de prin Ministerul de Interne – Mariu Ilie Coconete şi Ionuț Victor Nicoreşteanu, mulţi șefi din BRD, notari dar şi câţiva interpuşi folosiți de VIP-urile amintite la obţinerea de credite.
În acest dosar anchetatorii au analizat 17 credite.O parte din directorii de nivel mai mic din BRD s-au prezentat singuri la DIICOT şi au făcut mai multe denunţuri împotriva şefilor centrali ai băncii.
Ca lider al grupului infracţional procurorii îl plasează pe influentul bancher Sorin Popa, fost număr doi în centrala BRD România, alături de el în afacere fiind fostul director comercial al băncii, Lucian Cojocaru. Cel de-al treilea cap este considerat chiar omul de afaceri Remus Truică care era foarte apropiat de Sorin Popa. Din bancă Popa şi Cojocaru şi-au asigurat sprijinul celorlalţi membri în Comitetul de Credit din centrala BRD, Claudiu Cercel – fost vicepreşedinte şi el al BRD şi Gabriela Gavrilescu, ambii puși şi ei sub acuzare în acest dosar.
Cu privire la primirea statutului de client privilegiat martorii au declarat la DIICOT că acesta se acorda pe baza unor criterii, cum ar fi notorietatea persoanelor, depozite sau venituri anuale de cel puțin 100.000 Euro, patrimoniu cu valori între 500.000 şi 1.000.000 Euro etc. Încadrarea unui client în categoria de „client privilegiat private banking” era luată de Sorin Popa, acesta fiind şi unul din motivele pentru care este considerat capul grupului infracţional de la BRD.
Terenurile de la Prinţul Paul folosite la creditele de la BRD
În 2006 Prinţul Paul de România cesiona drepturile sale asupra moştenirilor din România pentru patru milioane de euro către firma SC Reciplia, societate reprezentată atunci în ţara noastră de Remus Truică. Ulterior Reciplia a mai fost reprezentată legal în România de apropiatul lui Truică, Relu Aparaschivei şi de avocaţi de la societatea de avocatură Ţucă Zbârcea şi Asociaţii, doi dintre avocaţi fiind şi audiaţi în calitate de martori în dosar.
Ancheta DIICOT din dosarul creditelor VIP a stabilit că o parte din terenurile obţinute de Reciplia au ajuns să fie lotizate și împărțite către persoane din cercul de interese de la vârful BRD, fiind ulterior folosite în obținerea de credite.
Unul din cei care a beneficiat de acele terenuri pentru a lua un credit considerat fraudulos de procurori este fostul jurnalist Sorin Roșca Stănescu.
Pentru două loturi de terenuri din Snagov evaluate real la 500.000 de euro el a obținut de la bancă credit de nevoi personale de trei milioane de euro, care pentru bancă a sfârșit introdus la credite neperformante ca nefiind achitat. Unul din martorii denunțătorii din dosar, Elena Duhomnicu le-a declarat procurorilor că printre clienții privilegiați s-a aflat și Adrian Sârbu care a primit un credit de patru milioane de dolari în condiții speciale.
Tot pentru Adrian Sîrbu BRD România a emis , în condiții dubioase spun procurorii, o scrisoare de garanție de șapte milioane de euro în favoarea băncii-mamă din Franța, Societe Generale. Scrisoarea trebuia să garanteze că Sîrbu urma să-și restituie un credit de șapte milioane de euro luat în Franța de la Societe Generale, bani din care și-a cumpărat o casă la Paris.
0 Comentarii