Mar 25, 2023, 00:31

Joe Biden, avertisment pentru România: Corupția politicienilor, noul instrument al Rusiei

1400270099000-Joe-Biden

Cu doar o săptămână înainte ca premierul României să fie pus sub învinuire de procurori și să izbucnească o criză politică de proporții în România, vicepreședintele SUA, Joe Biden, făcea o serie de declarații explozive despre relația între corupția din țările est europene, oligarhi și Rusia. 

Corupţia este noul instrument de politică externă. Niciodată nu a fost mai la îndemână ca acum şi este folositoare în mâinile naţiunilor care vor să creeze haos şi ale oligarhilor care răspund în faţa lor. Este precum kryptonita unei democraţii funcţionale

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a lansat de curând unul dintre cele mai dure atacuri împotriva lui Vladimir Putin.

„Situaţia din Ucraina este o tragedie umanitară creată prin agresiunea Rusiei. Ajutorul dat Ucrainei împotriva agresiunii este critic pentru a preveni şi alte agresiuni care pot apărea.(…) Sancţiunile împotriva Rusiei trebuie să rămână în vigoare până ce acordul de la Misk va fi întru totul implementat.”, a spus Joe Biden la Insitutul Brookings în urmă cu două săptămâni.

Tot în discursul de la institutul din Washington, numărul doi de la Casa Albă a transmis un avertisment României şi ţărilor nou-intrate în Uniunea Europeană, în legătură cu un război nevăzut pe care îl practică Rusia în această perioadă.

„Actele de oportunism şi agresiune ale Rusiei cer să luăm măsuri pentru a combate vulnerabilităţile europene.(…) În sfârşit suntem serioşi în legătură cu măsurile privind energia Europei, luând astfel Rusiei posibilitatea de a folosi energia ca armă politică. Promovăm creşterea economică şi securitatea europeană. Totul începe cu NATO, totuşi.(…) Planul NATO de apărare este un început important şi ne permite să creştem prezenţa militară în aer, pe mare şi pe pământ, de la ţările baltice şi Polonia, către România şi Bulgaria.

Preşedintele Putin încearcă să sperie aliaţii şi partenerii ameninţând cu o nouă şi agresivă Rusie. Termeni pe care nu i-am auzit de multe timp. Cu referiri la puterea nucleară, arme nucleare. Ca să agite apele, Kremlinul lucrează puternic pentru a cumpăra şi corupe politicienii europeni, sponsorizând atât extrema dreaptă, cât şi cea stângă, partidele antisistem. Preşedintele Putin vede acestă forţă politică pe post de instrument de manipulare, pentru a crea fisuri formaţiunilor politice, pe care apoi să le exploateze. Îmi amintesc că am lucrat cu Agenţia Europeană pentru Securitatea Energiei. Mi s-a părut fascinant când am aflat că Putin sponsorizează Partidul Verzilor. Noua lor latură ecologistă m-a impresionat.(n.r. râde). Dar aceste acţiune vin dintr-o hiperagresivitate a maşinii de proagandă ruse de stat, care împrăştie constant dezinformări şi face acest lucru foarte bine.

Ne-am concentrat în special pe lupta anticorupţie. Corupţia este noul instrument de politică externă. Niciodată nu a fost mai la îndemână ca acum şi este folositoare în mâinile naţiunilor care vor să creeze haos şi a oligarhilor care răspund în faţa lor. Este precum kryptonita unei democraţii funcţionale. Sifonează resurse, distruge şi prejudiciază demnitatea oamenilor. Miza este strategică, precum şi economică, pentru că Rusia şi alţii se folosesc de corupţie şi oligarhi ca instrumente de presiune. Trebuie să ajutăm ţările care au aderat de puţin timp la UE şi celor care aspiră să adere, să le oferim sprijin instituţiilor, să punem în aplicare mecanismele de care este nevoie pentru a evita să devină vulnerabile la acest nou instrument de politică externă”, a mai spus Joe Biden în discursul de la Institutul Brookings.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares