Iun 7, 2023, 21:45

Joe Biden nu candidează. Vicepreședintele SUA a anunțat, de față cu Obama, că nu are timp de campanie

biden obama

Vicepreședintele Joe Biden nu se înscrie în cursa pentru prezidențialele din 2016, încheind în acest fel mai mult luni în care o mare parte a sponsorilor democraților a sperat că numărul 2 de la Casa Albă îi va lua locul lui Hillary Clinton. Este, cel mai probabil, și momentul final al carierei sale politice.

Din păcate, cred că nu mai avem timp. Timpul necesar pentru a pregăti o campanie câștigătoare pentru a câștiga nominalizarea. Dar, chiar dacă nu voi candida, nu o să tac. Am de gând să vorbesc clar și direct pentru a influența atât cât pot să arăt locul în care suntem ca partid și ca națiune”, a spus Biden în urmă cu puțin timp la Casa Albă, flancat de soția sa și de președintele Barack Obama.

Încurajat de democrați ca o alternativă la Hillary Clinton, Joe Biden a petrecut ultimele luni gândindu-se serios dacă va candida. Iar sondajele l-au plasat încă de la început pe primele trei poziții printre democrați, chiar dacă nu a spus niciodată clar dacă se va înscrie în cursă. În plus, Biden și-a petrecut ultimele zile aruncând tot mai multe săgeți către Hillary Clinton, care încerca să câștige capital electoral, asumându-și un rol prea mare, spun analiștii, în decizia de a-l elimina pe Osama bin Laden. Biden atacat-o chiar ieri spunând că el a fost cel care l-a sfătuit pe președintele american cum să acționeze. Iar schimburile de la distanță între cei doi păreau că vor duce la un anunț pozitiv al lui Biden.

Biden a spus și că încă este în doliu împreună cu familia sa după moartea fiului său beau, răpus în urmă cu câteva luni de cancer. Pe de altă parte, principalii contracadidați, Hillary și Sanders au un avantaj considerabil de campanie. Din aprilie au avut timp să puncteze și la capitalul de imaginie, dar și financiar, aducând noi sponsori.

Alegerile preliminare, care se desfășoară în SUA în februarie-iunie 2016, sunt extrem de importate, stabilind cine va fi candidatul republican și cel democrat, adică persoana care va primi susținerea celor două mari partide. Sondajele republicanilor sunt dominate în acest moment de miliardarul Donald Trump.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares